Élesedő birtokvita: rendőri közreműködést kért az autókereskedő

Székesfehérvár - Pénteken kérdéseket tettünk fel Szuna Józsefnek a körülötte zajló eseményekről, akkor nem válaszolt. Nem beszéltem, mert akkor még nem beszélhettem - fogalmazott Szuna József, visszatérve az öt nappal ezelőtt történtekre. Tette ezt tegnap reggel a Seregélyesi úti szalon előtt, a rendőrökre várva. Merthogy először a polgármesteri hivatalban, majd a városi rendőrkapitányságon járt - előbbi helyről egy birtokvédelmi végrehajtást elrendelő végzést vitt az utóbbira, rendőri támogatást kérve annak végrehajtásához.

Zsigó Ferenc

Mint emlékezetes, Autószalonok eladók című írásunkban annak a városi szóbeszédnek eredtünk a nyomába, ami szerint Szuna József bajban van. A Seregélyesi úti és a Szent Flórián körúti szalon is zárva volt október 17. óta, a szervizek  sem üzemeltek. Az ingatlanokat vagyonőrök szállták meg, sem az ügyfeleket, sem Szuna Józsefet, sem kollégáit nem engedték be. Tegnap rendőri közreműködéssel változott meg a helyzet.

A városszerte ismert autókereskedő szerdán mosolyogva hallgatta a róla szóló mendemondákat, majd - miközben vártunk az eseményeket később meghatározó rendőrökre - kissé feszülten tájékoztatott a tényekről:
- Idén januárban megállapodással zárultak azok a tárgyalások a CIB Bank illetékesei és köztem, amelynek eredményeként a bank ingatlanhasznosító cége, a Ricovery Kft. lett a tulajdonosa a Seregélyesi úton és a Szent Flórián körúton lévő ingatlanoknak, a bank felé fennálló tartozásaim fejében. A Ricovery Kft.-től bérli az ingatlanokat egy közbülső cég, mi ezzel a céggel állunk szerződéses viszonyban, azaz a bérlő albérlői vagyunk.  Mindez a bérbeadó Ricovery Kft. írásos birtokbaadási hozzájárulásával van így - beszélt a kezdetekről Szuna József.



Az említett közbülső cég neve Szuna Estate Kft., de a kereskedő elmondása szerint csak azért szerepel a cégnévben az ő neve, hogy ezernyi hasonló cég közül könnyebben tudják vele kapcsolatba hozni az  alapítók. Sem tulajdonrészem nincs benne, sem ügyvezetője nem vagyok a cégnek - hangsúlyozta Szuna József, amikor arról esett szó, hogy a Szuna Estate Kft. több havi bérleti díj megfizetésével adós maradt a Ricovery Kft. felé. Ez utóbbi cégnél ekkor döntöttek arról, hogy október 14-én megbízzák szerződéses partnerüket, egy Bank Biztonság Bizalom Zrt. nevű céget, hogy emberei lássák el a fehérvári szalonok 24 órás felügyeletét és a CIB Bank Zrt. tulajdonosi érdekeinek teljes mértékű szem előtt tartása mellett az ingatlanok folyamatos állagmegóvását. Ami gyakorlatilag október 17-én a vagyonőrök megjelenését jelentette, akik hazaküldték a dolgozókat, zárakat cseréltek, lezárták a kapukat, és a Szent Flórián körúton az áramot is kikapcsolták.
Szuna József ekkor birtokvédelmet kért a jegyzőtől. Bemutatta azokat a dokumentumokat, amikből kiderült, hogy az ő cégei rendre fizetik a bérleti díjakat a Szuna Estate Kft.-nek. Az ügyben soron kívüli tárgyalást tartottak a polgármesteri hivatalban, ahol a másik fél álláspontja is kiderült. Eszerint  a bérbeadó Ricovery Kft. a négy havi fizetés elmaradása miatt felmondta a Szuna Estate Kft.-vel kötött bérleti szerződést. Mivel a  fizetési felszólítás határidejének lejártáig a Szuna Estate Kft.  nem fizetett, jogszerűnek gondolták, hogy a vagyonőrök bevonásával birtokba vegyék a tulajdonukban lévő ingatlant. Erre a bérleti szerződés is - szerződésszegés esetén - lehetőséget biztosít.
A jegyző a jogszabályi lehetőséggel élve döntött úgy, hogy helyt ad Szuna József kérésének, és elrendelte az eredeti birtokállapot helyreállítását.
- Pénteken még  nem beszélhettem, mert figyelemmel kellett lennem a bankkal kötött megállapodásra - miszerint nem nyilatkozunk -, másrészt a határozat és a végzés jogerőre emelkedésére. Utóbbi péntek estére bekövetkezett, a hallgatási megállapodást pedig ők szegték meg előbb - mondta tegnap Szuna József.
Megkerestük a Ricovery Kft.-nél Jakab Zsolt vagyongazdálkodót, aki továbbította kérdéseinket a bank kommunkációs részlege felé. Mára ígért választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!