Lakásdíszek az adventre

Székesfehérvár - Készülünk az ünnepre. Ilyenkor, advent idején mindenki igyekszik egy kicsit meghittebbé varázsolni az otthonát. Miféle díszítések közül választhatunk? Mi most a divat?

Gábor Gina

 A lelki ráhangolódást is segíti, ha az ember ilyenkor  alaposan kitakarítja  a lakást, és utána nekilát a feldíszítésének. A legtöbb háziasszony mostanában veszi elő a régebbi  díszeket, és megnézi mi használható, mi nem, és felméri, a lakás melyik részére kívánkozik még egy kis csinosítás - mondja Dörnyei Tiborné, Gyöngyi, az Írisz virágüzlet tulajdonosa, aki úgy érzi, az emberek keresik a változatosságot, ezért évről évre igyekeznek más-más színvilágban megkomponálni az otthonuk adventi díszítését. Persze, a divat is befolyásol bennünket: mindig más-más színvilág válik kedveltté, trendivé...
- A legfontosabb, hogy olyan díszeket válasszunk, amelyek   illeszkednek  a lakásunk egészéhez, színvilágához. Kisebb alapterületű otthonokban pedig  különösen fontos, hogy a kopogtató, az asztaldísz, az adventi koszorú is ugyanabban stílusban, színben  készüljön, egymásra ráfeleljen: ezzel is egységet, harmóniát lehet  teremteni - tanácsolja  Dörnyeiné Gyöngyi.
Persze  a formájában, a gyertyák színét illetően  a teljesen hagyományos adventi koszorúkra is van igény, de évről-évre keresik az új megoldásokat. Most a négyszögletű, vagy  háromszögletű,  rusztikus hatású, vastagabb vesszőből készült adventi koszorúk  népszerűek, és láttunk olyan kompozíciót is, amelyen lapított hengerformát idéző gyertyákat helyeztek el.  S ha már a gyertyáknál tartunk: azok a  koszorúk is divatba jöttek, amelyeken  ezüstösen csillogó  fémlábakon  apró teamécsesek világítanak: a mécsesek pedig nem körben, hanem  egy csokorban  helyezkednek el... A legtöbben a természetes anyagokból készült asztaldíszeket keresik: tobozból például igen szép kompozíciókat lehet varázsolni. A   kopogtatók, adventi koszorúk többsége vesszőalapra készül, amire zúzmó, fakéreg, fahéj és más természetes anyag   kerül, emellett a további díszítés inkább visszafogottabb, elegánsabb, hiszen ahogyan Dörnyeiné Gyöngyi mondja: a kevesebb, néha több... De hozzáteszi, persze,  vannak,  akik úgy gondolják, legyen az adventi díszítés minél aranyosabb,  csillogóbb.
Nem is kell mindig új koszorút vásárolnunk: a virágüzletekben a régi koszorúalapot is újra feldíszíttethetjük: más színvilágúvá varázsoltathatjuk egy-egy dísz  és a gyertyák segítségével.  Ami a kopogtatókat illeti: ezekből is az egyszerűbbek, kisebbek a népszerűek, a  kisgyerekes családok viszont szeretik, ha a kopogtatón üldögél  egy kis figura: hóember, tündér vagy  manó - hiszen ezek látványa felkelti a gyerekek érdeklődését, fokozza ünnepváró hangulatukat.
 De az élő virágról ilyenkor télen sem kell lemondanunk, mostanában pompáznak a tűzpiros levelű  mikulásvirágok, és persze, nincs annál szebb, mint amikor a két ablak között lassan kinyílik a karácsolyi kaktusz virága... 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!