Országos riasztás katasztrófa miatt - hétfőn gyakorlat lesz

Dunaújváros - November 21-én hétfőn, ismét országos katasztrófariasztás lesz, az eddigi legkomolyabb gyakorlat során a lakosságnak semmi teendője nincs.

Gallai Péter

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő hétfőn polgári védelmi mozgósítással egybekötött katasztrófariasztást tart. Ehhez az országos és helyi televíziók, rádiók és internetes portálok is csatlakoznak.

A tudnivalókról adott tájékoztatást tegnap Lóki Richárd, a helyi polgári védelem vezetője, és Varga Ernő tűzoltóparancsnok.

- A gyakorlat elsősorban a hivatásos szervek tízezer fős állományát érinti. De hétfőn több településen, amelyek benne vannak a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetében, azonos időpontban, 17 órakor elrendelik a helyi polgári védelmi szervezetekbe beosztott lakosok készenlétét is. A polgármesterek az előkészítő feladatokat elvégezték, az érintettek számára kiküldték a felhívásokat. Előszálláson 115, Daruszentmiklóson 47, Alapon pedig 66 embernek, akik meghatározott helyen jönnek össze. A nap során a mozgósított hatóságok, valamint a lakosság részére véradást szerveznek, a helyi vérellátó állomáson 12 és 14 óra között. 18 órakor a MoLaRi rendszer is megszólal, de ez is a csak a próba része lesz - mondta Lóki.

Varga Ernő kiemelte: ők is csak hétfőn tudják meg, mit kell tenniük, de a napi munkát ez nem akadályozza, és látványos része sem lesz.

A teszt során naponta ötször az országos és helyi médiumokban, köztük a dh-online.hu internetes portálon keresztül valós helyzetet imitáló közleményt továbbít az országos törzs. A helyszíneket a Csillagok Háborújából választották, erősítendő, hogy nem valós katasztrófa történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!