2011.11.19. 06:07
Wekerle kedvence: rostélyos sörmártásban
Mór - A településen szobrot állítottak, Székesfehérváron emléktáblát avattak az egykoron háromszoros miniszterelnöknek, s ezzel véget is ért a nagyon sikeres Wekerle-emlékév.
Most mégis visszatérünk a Wekerle-év történéseire, ezúttal egy nem mindennapi kulináris élménynek köszönhetően. A Wekerle Emlékbizottság üléseinek helyt adó Öreg Prés tulajdonosa, Möllmann Erzsébet ugyanis meglepetéssel készült a leköszönő grémium búcsúvacsorájára: nagy gonddal elkészítette a különös gourmandnak tartott Wekerle Sándor kedvenc ételét. Nos, némi meglepetést váltott ki az ezerjó hazájában, hogy a város legnevesebb szülöttének sörös étel volt a kedvence, de Magyarország első polgári származású miniszterelnöke nagy sörbarát hírében állt, s a korabeli krónikák szerint állítólag egykoron söröskorsón is díszelgett az arcképe. Wekerle Sándor kedvence tehát a rostélyos sörmártásban, amelynek elkészítéséhez a Szabó Ernő és Szigeti Andor által leírt recept szerint elengedhetetlenül szükségünk van rostélyosra, hagymára, sárgarépára, sörre, zsírra, sóra, ecetre, cukorra, vízre és borra.
A megsózott, borsozott, liszttel megszórt rostélyost megforgatjuk a forró zsírban, majd kivesszük, s a zsírban megpároljuk a karikára vágott hagymát és a sárgarépát. Ezután a húst puhára pároljuk, ehhez sört és kis vizet használunk. Ha a rostélyos már elég puha, a párolóléből mártást készítünk, ecettel, cukorral és - nem vicc - borral ízesítve. Talán ezért is illik Wekerle Sándor kedvencéhez, a sörmártásos rostélyoshoz oly kiválóan a legjobb móri borokól az emlékév tiszteletére összeházasított száraz Wekerle-cuvée.