Vakon tapogatóznak - Megyei kör(kor)kép önkormányzatoknál

Pákozd, Vértesacsa, Ercsi - A települési önkormányzatoknak el kellett készíteni a költségvetési koncepciójukat. De vajon mivel tudtak számolni, miket vettek figyelembe? Erről érdeklődtünk néhány önkormányzatnál.

Tihanyi Tamás

Az önkormányzatok soha ilyen bizonytalan helyzetben nem alkottak még költségvetési koncepciót. Egy sor törvény ugyanis még elfogadásra vár.
- Elég komoly bizonytalansági tényezők mellett tudtuk csak megtervezni a jövő évi költségvetés koncepcióját - mondta el lapunknak Takács János, Pákozd polgármestere. Hozzátette: - Az alapvető átalakulásokkal kapcsolatos kétségeink mellett a gazdaság állapotát ismerve  számolnunk kell a várható iparűzési adóbevétel kiesésével is, hiszen az elmúlt évben  és idén ilyet bizony  el kellett  könyvelnünk. De bizonytalan az önkormányzat várható hitelállományának összege, hiszen még bizonytalan a települések finanszírozásának módja és mértéke is. Tudjuk, szó van arról, hogy alapvető változások várhatóak ezekben az ügyekben.      
Nem beszélhet konkrét számokról Kovács Zoltán, Vértesacsa polgármestere sem.


- Számokat nem, csak irányelveket határoztunk meg, a fő feladatokat jelöltük ki  - nyilatkozta a településvezető.  Elég rossz nálunk az ivóvíz minősége, szükség van a volt kultúrház és a könyvtár felújítására, s ezen céljaink érdekében pályázni fogunk. Az természetesen még kérdéses, sikerül-e forrást szereznünk  a munkákra.  A jövő évvel kapcsolatban egyelőre mindössze ennyit tudtunk eldönteni. Nagy mozgásterünk nem lesz az biztos, hiszen májusig hiteleinket is vissza kell fizetni. Vakon tapogatózunk, mert  sok  a biztonytalanság, nem tudunk így jobban tervezni. Annyi azonban biztos, hogy a településnek működnie kell.   
- Abból indultunk ki, hogy sok a bizonytalanság - kezdte Szabó Tamás, Ercsi polgármestere.-   Az országos költségvetés és döntések függvényében derül ki, hogy végül is mi lesz a feladatunk és arra mennyi pénz jut. Az biztos, a várost működtetnünk kell. Vannak települési feladatok, amiket mindenképpen el kell látnunk. Olyan híreket hallottunk, hogy az iskolákat nem nyáron, hanem a 2013-as év januárjától veszi át az állam. Két iskola működik egyébként a városban, az egyiket egy kht. működteti, az Eötvös-iskolát viszont mi. Ezt szeretnénk visszaszerződni, és a jövőben is működtetni,  attól függően, mik lesznek a finanszírozási feltételek, a kondíciók. Most csak várjuk a jogszabályokat.

Ami biztos, mert törvény is van róla: a megyei önkormányzat minden intézményét átveszi január elsejétől az állam nevében a megyei kormányhivatal. A települési önkormányzatok iskolái is állami kézbe kerülnek, kérdés, hogy a nyártól, vagy a következő év elejétől.  A döntés valószínűleg attól függ, hogy az eredetileg 2013 tavaszára felállítandó járási kormányhivatalok mennyivel előbb jönnek létre. Az átvett iskolákat ugyanis működtetni  kell, s a megyei központból ez  kilátástalannak látszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!