A dohánykommandó nyomában

Székesfehérvár - A jelenlegi ellenőrzések célja az, hogy április elsejére már ne legyen büntetni való, addigra mindenütt betartsák a nemdohányzók védelméről hozott törvény előírásait.

Tribolt Lajos

A sajtóban elterjedt a dohánykommandó kifejezés. Gondoltuk, megnézzük, hogyan is működik. Nos, kommandóról szó sincs. Az ellenőrök többsége hölgy, de az urak sem rémisztő megjelenésűek. Fotós kollégámmal a Pásztor László osztályvezető és Marton János alkotta ellenőrző csoporthoz csatlakoztunk. Egyikük sem szigorú kommandósnak látszik, sokkal inkább munkáját szerető, csendes szakembernek.
Az ellenőrzést a Szent István Szakképző Iskolában kezdték (az Árpád iskola tagintézménye - ezt manapság illik megjegyezni). A  bejárati ajtón a dohányzást tiltó tábla ott volt. A vezető, Barna József elmondta, hogy természetesen az intézmény egész területén tilos a dohányzás, s tartanak is ellenőrzéseket. Dohányfüstöt már érzékeltek, ám a dohányosokat nem érték tetten. Egy diáklány bukott le, aki az intézményhez tartozó parkolóban gyújtott rá.
Barna József azt is elmondta, hogy a diákönkormányzat sokat segített az intézmény vezetőinek, hiszen decemberben visszaszámlálást tartottak, azaz tudatosították a diákokban, hány nap van hátra a dohányzási tilalom bevezetéséig.
Korábban a tanulók a belső udvaron dohányozhattak, a tanárok pedig egy szellőztethető pincehelyiségben. Pásztor László mindegyikre kíváncsi volt. A belső udvar üres, hamutartónak se híre, se hamva, a pincehelyiség zárva, kinyitása után látszott, már raktárnak használják. A nagy udvaron sem találtuk  nyomát  dohányzásnak. Az ellenőrök  élve a gyanúperrel  benéztek a mellékhelyiségekbe is.  Bár szünet volt,  se dohányzó diákot, se csikket, sőt, friss dohányszagot sem találtak. Pedig az osztályvezetőnek jó orra van erre!
Az intézményvezető elmondta, hogy a házirend tiltja az iskola elhagyását, ám senkit nem akadályozhatnak szabad mozgásában, így a diákok a szünetben kijárnak az utcára, és a bejárattól távolabb rágyújtanak. Ám ezt ma semmi sem tiltja. A jegyzőkönyv semmi negatívumot nem rögzít.
A Magyar Király melletti kaszinóban gyorsan végeznek. Az előtérben ott a tiltó tábla, bent minden rendben, senki nem füstöl. Majdnem hasonló a helyzet a Fő utcai Caffe Perte Kávézóban is. Itt csak a tiltó táblák hiányoznak. Ezt jegyzőkönyvezik, az üzletvezető pedig ígéri, hamarosan pótolják a hiányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!