Államiak a tűzoltóságok, a katasztrófavédelem közvetlenül irányít

Székesfehérvár - Az önkormányzati tűzoltóságok integrálódtak a katasztrófavédelmi igazgatóságokba. Létrehoznak katasztrófavédelmi kirendeltségeket a hatósági feladatok ellátására.

Tribolt Lajos

Állománygyűlésen jelentették be kedden Székesfehérváron a katasztrófavédelmi igazgatóság és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egységes állami katasztrófavédelmi szervezetbe történő integrálását. Magosi Lajos tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője átvette a parancsnokságot a fehérvári tűzoltóság felett.
A vezető lapunknak elmondta, hogy mostantól az igazgatóság közvetlenül irányítja a tűzoltóságok munkáját. Új elem a tűzoltóságok tevékenységében, hogy ezentúl a polgári védelmi feladatokat is ellátják. Vagyis egy káresetnél nem zárul azzal a feladatuk, hogy eloltották a tüzet, kimentették a személyeket, hanem feladatuk lesz az eredeti állapot visszaállítása. Adott esetben a lakók elhelyezése, gondoskodás a gáz- és villanyáram-ellátás újraindításáról. Vagyis komplex kárfelszámolást végeznek majd. Az viszont csökkenti a feladatellátásukat, hogy a tűzvédelmi szakhatósági feladatokat átveszi a Székesfehérváron és Dunaújvárosban létrehozandó katasztrófavédelmi kirendeltség.



A megyében a fehérvárin kívül a dunaújvárosi és a sárbogárdi önkormányzati tűzoltóság került állami kézbe. Az eddig köztestületi formában működő önkéntes tűzoltóságok áprilisig átalakulnak önkormányzati tűzoltósággá. Ilyen a móri, bicskei, váli és polgárdi szervezet. A többi tűzoltó egyesület továbbra is szerves részét képezi a katasztrófavédelemnek, s jó lenne, ha az önkéntes polgári védelmi szervezetek körébe is bekerülnének. Az a cél, hogy a településeken lévő erőket összefogják és gyorsan tudjanak  reagálni.
Magosi Lajos igazgató elmondta, hogy a fehérvári tűzoltó parancsnok továbbra is Molnár Erik tűzoltó ezredes, A katasztrófavédelmi kirendeltség felállítására Vén Norbert alezredes, osztályvezető kapott megbízást. Dunaújvárosban Vargha Ernő alezredes áprilisig továbbra is ellátja a parancsnoki munkát, s ő kapott megbízást a katasztrófavédelmi kirendeltség felállítására. Sárbogárdon  továbbra is Kővágó Dezső százados a parancsnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!