Az ápoltakon csattanhat az ostor

Székesfehérvár - Történetünk lehetne egyetlen ember gondja is, ám a válaszokból kiderül: bizony egyre több olyan helyzet alakul ki, amikor a családok nem tudják megoldani hozzátartozójuk gondozását.

Tihanyi Tamás

- Férjem az Aranybárka- otthon lakója volt  szeptember 9-étől november 11-éig, amikor hazahoztam. November 22-én elhunyt.  Ruháját sokszori telefonálás és személyes megjelenés ellenére sem tudtam  átvenni, nem láttam ápolási naplóját, orvosi ellátásával kapcsolatos iratait.  Gyógyszerszámlát  kaptam, de  tételes számlát nem.  Az ellátásért járó összeget befizettem, amiből kb. 52 ezer  forint  visszajárna. Úgy tájékoztattak,  nem tudják, mikor fizetnek -  ezzel kereste fel lapunkat  egy olvasónk. 
A panaszt tolmácsoltuk az otthon képviselőjének.  
 - Ellátottunk nagyon rossz fizikai és mentális állapotban volt - reagált  Hargitai Sándor. - Ezért lepődtünk meg, amikor felesége bejelentette, hogy   hazaviszi a  bácsit. Kollégáink felhívták a figyelmét arra, hogy a   betegellátóval vegye fel a kapcsolatot a további ellátás érdekében. Egy-két  napon belül utánaérdeklődtünk, és kiderült,  nem vették fel a kapcsolatot. Mi kértük,  nézzék meg  volt lakónkat. Olyan súlyos állapotban találták, hogy azonnal intézkedtek a kórházi beutalásért. Sajnos a beteg elhunyt.
 Az otthon vezetője szerint  a kiköltözéskor a lakó ruháinak nagy részét elvitte a panaszos, a többi leltárjegyzékben szereplő ruhát is oda  akarták adni, de azt nem vette át, mert azt mondta,  nem az övék.  Az ápolási és orvosi iratokat valóban nem láthatta, mert az otthonban  arra  kérték, előbb az intézmény orvosánál tájékozódjék. A gyógyszert recept  alapján szerzik be,  amit leadnak a gyógyszertárban, így azt a számla mellé nem tudják adni.
Olvasónk anyagi természetű problémájára is megkaptuk a választ, az intézmény vezetője lapunknak elküldte az üggyel kapcsolatos elszámolások másolatát.  Ezek részletezése felesleges, a lényeg:  azóta, hogy hozzánk fordult, a panaszos megkapta a neki járó összeget. Amit azonban mindehhez Hargitai Sándor hozzáfűzött, már korkép, közügy  is egyben, ezért idézzük a véleményét. 
 "Intézményünkben a térítési díj 129 ezer forint, amihez képest  mintegy 30 ezer forint  engedményt biztosítottunk. A rászorultság mértékében ezt megtesszük minden lakónk esetében, ha szükséges.  Az eset  jól bemutatja, hogy amikor a hozzátartozók  anyagi megfontolások miatt felmondják  a jogviszonyt, veszélybe  sodorhatják az ellátottat. Ez nem ritka.  Az ellátott rendszeres nyugellátásának kiesése is megrendítheti a családi költségvetést: ezt  látjuk,  tapasztaljuk. Munkánkat nekünk  súlyos jogszabályi keretek között kell elvégezni, árgus szemek figyelme mellett. A   hozzátartozók felelőssége, a szélsőségek kivételével, nem ellenőrzött."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!