Egy éve csúszott meg a part Kulcson

Kulcs - A löszpart megcsúszásának egyéves évfordulóján gyertyás megemlékezést tartottak szerdán délután a Hullám és a Deák Ferenc utcában. Kulcson tavaly január 18-án mozdult meg a föld.

Szigeti Sándor

A területet kiürítették, több mint húsz épületet eldózeroltak. Bár a másfél kilométer hosszan elnyúló partszakasz nagy részét azóta rendbe rakták, a legkritikusabb részen, a Hullám és a Deák Ferenc utcában az érintettek szerint nem sok változás történt.
- Akkor kezdődtek a problémák, amikor 2004-ben bevezették erre a területre a vizet. Sorozatosak voltak a meghibásodások, csőtörések. A víz bekerült a löszpartba, a házaink alá, és fokozatosan mosta a területet. Két évre rá megjelentek az első repedések a házakon, az utakon - mondja Tóth János, akivel a helyszínen mindenki egyetértett abban, hogy a csatornázának  is köze volt a terület megcsúszásához.
- Már egy 2009-es szakértői tanulmány kimondta, hogy a terület csúszásveszélyes. Ám az itt élőket erről nem tájékoztatta senki.  A csőtörések miatt folyamatosan érkeztek a panaszok az önkormányzathoz, a vége az lett, hogy kiöntöttek bennünket, mint az ürgét - fogalmaz egy másik lakó.
Az érintettek legnagyobb gondja, hogy a területen azóta sincs áram.  A mécseseket  ezért  a kivágott fa villanyoszlopok csonkjaira helyezték.
- Amíg nem lesz újra áram, nem tér vissza az élet a Hullám és a Deák Ferenc utcába  - mondja Rátky Keled, a károsultak egyesületének elnöke.
A  közmunkaprogram keretében a strand környékét, a hajóállomást és a Vöröspart egy részét rendbe tették, megerősítették, megoldották a felszíni vízelvezetést is. Ám  Hullám és a Deák Ferenc utca kimaradt a rehabilitációból.
Kiss Csaba  polgármester a DH-nak telefonon elmondta: 300 milliós pályázati kérelmet nyújtottak be a két utca rendbetételére. Mindent megtesznek azért is, hogy a területen visszaállítsák az áramszolgáltatást.

Cikkünk az éve történt partfalcsúszásról ide kattintva olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!