Egyszerű ételek maradékból

Székesfehérvár - Az ügyes, leleményes háziasszony a semmiből is tud valami finomat készíteni. Nem beszélve arról, ha az ünnepi étkek maradéka is tálcán kínálja a variációs lehetőségeket.

Kovalcsik Katalin

Január közepe felé az ember fia, lánya már alig várja, hogy valamilyen hétköznapi, egyszerűbb étel kerüljön a tányérjára.  A krumpli, a savanyú káposzta, a zöldségfélék mindenkor megfelelő és jó alapanyagnak bizonyulnak. A savanyú káposzta ebben a nyirkos,  plusz  fokos  télben is kiváló vitaminforrás, persze a legjobb, ha nyersen fogyasztunk belőle, de főzésre is kiválóan alkalmas.  Ha a családtagok levest óhajtanak, nagyon gyorsan elkészülhet egy kis kolbász, virsli segítségével a korhelyleves, amit leginkább a szilveszteri mulatozás utáni felépüléskor szoktak kikanalazni, akik rászorulnak.


A káposzta mennyiségétől függően készítsünk rántást, adjunk bele egy kevéske őrölt piros paprikát, tegyük bele a savanyú káposztát, öntsük fel annyi vízzel, hogy  leves szerű legyen az állaga. A szakácskönyvek javaslata alapján a káposztát meg kellene szabadítani savanyúságától, de van, aki éppen az intenzív savanyú ízt kedveli, tehát meghagyja eredeti  savanyúságában a szálas káposztát. A levest addig főzzük, amíg megpuhul, köben adjuk hozzá a füstölt kolbászt, gazdagíthatjuk némi megmaradt szilveszteri virslivel is. (A füstölt kolbászt kiválthatja egy maradék füstölt sonkadarab is, amit együtt főzünk a káposztával.)  Fűszerezhetjük  a levest babérlevéllel, borssal, és keverhetünk hozzá tejfölt is. A tejfölre mindenképp szükség van, de  tehetünk a levesünkbe akár tálaláskor is. Az biztos, hogy elbírja a testes tejfölt, nem válik kárára, ha azzal ízesítjük. A levesünk sózása attól függ, hogy milyen ízesítésű a kolbász, a káposzta, ezért kóstoljuk főzés közben a ritkán főzött levesünket.
 Második  fogásnak ennél egyszerűbb étket is tálalhatunk, mondjuk süssünk egy máklepényt, melynek receptjét a váli  Fehér Józsefné küldte el a nagyik süteményversenyére. A recept régi, ahogy olvasónk írta, édesanyjától örökölte, aki szintén az  övéitől tanulta meg. Három tojást 25 deka cukorral két és fél deci tej felével elkeverünk. Ha habosra  kevertük, adjunk hozzá 20 deka darált mákot, egy csomag sütőporral elkevert  20  deka lisztet és a tej másik felét.
Beleszórhatunk néhány szem meggyet is, valamint mazsolát. Zsírozott tepsibe tegyük a tésztát, amit 30-40 percig sütünk. Sütés után szórjuk meg vaníliás cukorral. 
A két étel együtt kellemes fogás egy hétköznapon, gyors és finom.   

Még több recept ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!