Kutyák, sokk után: a menhelyen kereshetők a szilveszterkor elkóborolt állatok

Székesfehérvár - Nagyüzem van a menhelyek környékén, ugyanis idén szokatlanul hangos és hosszú volt a durrantgatás, tűzijáték szilveszter idején.

S. Töttő Rita

A 10 éves németjuhász megúszta, Nérót ugyanis a szilveszter utáni napon befogta a gyepmester, gazdái pedig másnap jöttek érte a fehérvári állatkórház menhelyére. Ahová az elmúlt pár nap alatt majd' harminc, szilveszteri tűzijátéktól megrémült jószág került be, de szerencsére közülük tizenegy hétfőig haza is került.

- Nem tudjuk, hogyan szökhetett ki a Régi Csóri úton lévő telephelyről, de nagyon megkönnyebbültünk, hogy megvan - mondja boldogan Fürst Tamás és testvére, László, amikor meglátják a kennelben kucorgó állatot, "akit" egyébként a Vízivárosi lakótelepen talált meg Molnár Tamásné, az ASKA alapítvány vezetője. Néró epilepsziás, így ha nem találnak rá időben, egy rosszullét akár végzetes is lehetett volna az esetében...
A frissen megtalált kutyának ezért, miután gazdái elviszik a menhelyről, azonnal beadják  a gyógyszerét, amely nélkül komoly problémái is lehetnének. Kicsit még odavolt a kutya, amikor elindultak vele haza, de ez természetes - állítja Molnár Tamásné.

- Rettenetes sokkot kapnak a petárdázás, durrogtatás hangjától a kutyák, s ilyenkor még a kerítés sem állítja meg őket. Idén ráadásul szokatlanul nagy hangzavar volt szilveszter éjjel, még az erős idegzetű kutyák is megrettentek - mesél tapasztalatairól a menhely vezetője, aki december 31-én 13 órakor beszállt az autóba, hogy kutyákat keressen, és másnap hajnalban 4 órakor szállt ki belőle, annyi munkája volt.  
- Úgy vettem észre, hogy az emberek egyre segítőkészebbek. Sokan telefonáltak, hol láttak kóbor kutyát vagy éppen jelezték, hogy befogtak egyet, s tartják, amíg ki nem tudunk menni érte - emlékezik vissza a vidéken is gyepmesteri feladatokat ellátó alapítvány vezetője. Székesfehérváron kívülre önkormányzati hívásra mennek ki, így ha valaki vidéken fog be vagy lát kóborgó ebet, akkor azt kérik, hogy helyezzék biztonságos helyre a kutyát, hívják fel a helyi önkormányzatot, amely pedig jelzi kérését az ASKA felé. Másként nem megy.

 Miközben Néróért, a németjuhászért eljöttek a gazdái, egy család is érkezett  reménykedve a menhelyre, hátha itt van az ő kutyájuk is, de nekik még nem volt szerencséjük.

- Most néhány napig elbújnak a szilveszterkor megszökött kutyák, majd hét vége felé lehiggadnak s elindulnak. Vagy hazatalálnak, vagy remélhetőleg befogjuk őket - próbálja nyugtatni a családot Molnár Tamásné, ahogy még azt a több tucat érdeklődőt is, akik telefonon hívták őket az elmúlt két napban. Egy chipezett skótjuhász is bekerült hozzájuk, amelynek adatait azonban nem regisztrálták a rendszerben, így nem találták a gazdáját. A fajtamentők segítségével mégis sikerült a tulajdonosokat megtalálni. Egy westie is járt náluk, őt rengetegen haza akarták vinni, de 15 napig csak az eredeti tulajdonosnak adják ki. Érte is megérkezett a szeretett gazdi. De honnan lehet tudni, hogy valóban a gazdája akarja elvinni az ebet?

- Hát a kutya reakciójából! Még ha sokkot is kapott az a szegény jószág, akkor is megvillan a szemében a felismerés, hogy ez az ő gazdája. Van olyan kutya, amelyiknek órák vagy napok kellenek, mire magához tér és rájön, hogy végre ismét otthon lehet - világosít fel. - Most épp Szabadbattyánból telefonált egy illető, hogy Úrhidán befogott egy kutyát. A megadott ismertetőjegyek alapján azt gondolom, ezt a jószágot a gazdája már keresi. Ilyenkor megadjuk a gazdi elérhetőségét a befogadónak, és ők megbeszélik egymással a teendőket - mesél pozitív tapasztalatairól a menhelyvezető, aki persze rossz élményeit sem hallgatja el. Számos kutya várja még gazdáját náluk is, nemrég például Martonvásárról hoztak be egy fajtatiszta fiatal vizslát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!