Gyermekenként 2-9 ezer forint - sokallják a szülők a bölcsődei térítési díjat

Bicske - A kétmilliárdos hitelállomány óriási terhet ró a városra, ezért volt kénytelen bevezetni a bölcsődei térítési díjat. Ami ellen a szülői közösség kollektív fellebbezést nyújtott be.

zaol.hu

 Bicskén, ahogy azt már korábban meg is írtuk, a képviselő-testület bevezette a bölcsődei gondozási díjat, amellyel kapcsolatosan egyébként a Babavár Bölcsőde szülői közössége beadványt, úgynevezett kollektív fellebbezést fogalmazott meg, s kérte, hogy csökkentsék a térítési díj összegét. Ami egyébként azoknak, akik nincsenek az ingyenes kategóriában, havonta  jövedelmi viszonyoktól függően  2-9 ezer forint között mozog.
Tessely Zoltán polgármester nyílt válaszlevélben jelezte azonban a szülőknek: mivel a térítési díj egyénre szabott, csak az nyújthat be fellebbezést, akire vonatkozik, együttesen ezt nem tehetik meg a szülők. Másrészt megmagyarázta, miért is van szükségük a plusz bevételre: "Egyértelműen látjuk, hogy a város súlyos anyagi gondjait a korábbi években felvett hitelek okozzák (...) Ez csak 2012-ben 314 millió forintos kiadást jelent városunk költségvetésében. A hiteltörlesztési kötelezettség a hitelszerződések szerint 2020-ig terheli a várost. Az intézményeink fenntartásához érkező állami normatíva csak 40 százalékban fedezi a fenntartási költségeket. A fennmaradó 60 százalékot nekünk közösen kell előteremtenünk! A megállapított térítési díjak megfizetésével Önök hozzájárulnak a bölcsőde fenntartásához..."

- A következő az lesz, hogy összehívom a szülői közösséget. Leülünk és megbeszéljük. Szerintem számukra is elfogadható, csak nem látnak mögé. Én azt szeretném, hogy ne azok járassák oda a gyereket, akik egyébként is otthon lennének a másikkal, hanem azok, akik dolgoznának. Ezek az összegek nem lehetnek túlzóak, ha belegondolunk, hogy egész nap foglalkoznak a gyerekkel, étkeztetik és vigyáznak rá - mondja a polgármester. Kerestük a szülői közösséget is, de nem sikerült elérni őket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!