Játékautomaták: egy-két cég uralja majd a piacot?

Fejér megye - Késik annak a jogszabálynak a végrehajtási utasítása, mely szerint a jelenlegi játékgépek helyét a jövőben szerver alapú gépek veszik majd át. A piac bizonytalan.

Tribolt Lajos


A legfinomabban szólva is várakozási, pangó helyzetben van a pénznyerő gépek üzlete. Mint ahogy azt korábban megírtuk, november elsejétől jelentősen megemelték a nyerőgépek adóját. A gépenkénti 125 ezer forint helyett 525 ezer forintot kell befizetni. Nem csoda, hogy a gépek többsége eltűnt az üzletekből.
Az egyik üzletvezető azt mesélte,ő nem is vette be üzleti tervébe a nála működő gépet, az onnan származó pénzre  pluszként tekintett. Így könnyű szívvel vált meg novemberben a géptől. Egy másik üzetvezető viszont december végével visszadta az üzlet bérletét, mivel csak a játékgépek termelték ki az alkalmazottai bérét.

A kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága foglalkozik a játékgépek hitelesítésével is. Azt mondják, november óta lényegesen kevesebb ilyen jellegű feladatuk volt. Pontos képük nincs a megyei helyzetről, hiszen a gépüzemeltetők bárhol kérhetik a hitelesítést.
Sokan viszont szüneteltetik gépeik működtetését. Ezt hat hónapig tehetik meg, azután el kell végezni a végleolvasást. Sok november elsejétől szünetelő gépnél egy hónap múlva telik majd le a határidő.

Közben már érvényes jogszabály van arról, hogy az 1-es és  2-es kategóriájú gépek működése teljesen megszűnik. helyüket a szerver alapú, számítógéppel összekött automaták veszik át. E jogszabálynak azonban még nem jelent meg a végrehajtási utasítása. A hatóságnál abban bíznak, hogy április végéig megjelenik.
Egy dunaújvárosi vendéglős, aki egy gépeket üzemeltető cégben is tulajdonos, viszont azt mondja, nagyon úgy néz ki a dolog, hogy kiéheztetik őket.
- Novemberben mindenki elveszíti a jogosultságát és új szereplők jelennek meg a piacon  - mondja. Márpedig ők már csak negyed annyi helyen üzemeltetnek gépet, mint korábban. A vendéglátóhelyek bevétele elmegy a bérleti díjakra és az alkalmazottak bérére, a gépek haszna maradt nekik. Ha megszűnik, megint sokan mennek tönkre.
Ezzel teljesen összhangban beszélt egy gépeket üzemeltető cég fehérvári vezetője is.  Ő is attól tart, hogy a piacot egy vagy két cég fogja átvenni majd. Szerinte is sokan elveszíthetik az állásukat, nem csak a cégeknél, hanem a beszállítóknál is.
Az országot ismerve a gyanakvás természetes. Jogszabály kellene, hogy tisztán lássanak a szereplők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!