Jegy oda, ahol nincs megálló - kevesebb a járat Fejérben is (videóval frissítve)

Fejér megye - A Fehérvárról nyugat felé indulók közül több, néhány a Budapest és Sárbogárd felé indulók közül és - kettő kivételével - a komáromi vonatok - ezek a megyében megszüntetett járatok. Az Alba Volán helyközi járatai mind megmaradtak, sőt: nőtt a megtett kilométerük.

Tribolt Lajos

Anno megszüntettek három Fejér megyei vasúti mellékvonalat. 2010. után a kormányzat a sárbogárdit és a komáromit visszaállította - igaz, kevesebb vonatpárral. Most tovább csökkentették a sárbogárdi járatok számát, kettővel a budapestit és jónéhánnyal a nyugat felé közlekedő vonatok számát. Komárom irányába csupán két vonatpár maradt. Igaz, az Alba Volán nem szüntetett meg járatokat, sőt a komáromi buszok végállomása a vasútállomás lett. A szakember szerint túlzott volt a hazai közlekedési kapacitás, ideje volt lépni. Hogy minden jól sikerült-e, azt az élet majd eldönti, és esetleg később lehet módosítani a menetrendeken. Az biztos, hogy a vasútnál van zavar a mentrendeket illetően, sőt abban is, hol van jelenleg megálló, hova adjanak jegyet.

- Erre a vonatra várok, szerencsére ez még megvan - mutat a szerelvényre egy úr a komáromi vonat mellett. Nevét és arcát nem meri adni, fél, hogy baja lesz: a MÁV-nál dolgozik ugyanis. - A reggeli járatot szüntették meg, a napközbeni kettő megmaradt. Viszont munkába járni és iskolát látogatni nem lehet vonattal a mi irányunkból. Vettem buszbérletet, hogy reggel bejöhessek, haza meg ingyen megyek a vonattal - mondja.
Az új menetrend szerint csak két szerelvény  megy Komáromba: az egyik reggel 6 órakor, a másik 14.27-kor. A 82 kilométeres, egy óra 23 perces út 1680 forintba kerül.



Vettem jegyet Szárazrétig, hogy a szerelvényen ülőkkel is szót válthassak. Retz Tibor 27 éve jár be Bakonysárkányról. Most reggelente ő is autóbusszal jön. Egy korábbi átszervezés után, amikor se busz, se vonat nem volt, egy ideig Fehérváron lakott a nővérénél,  és csak hétvégén járt haza. Tőle tudtam meg, hogy az új menetrend szerint a vonat nem áll meg Szárazréten, sőt,  az utána következő állomásokon sem, csak Bodajkon első ízben. Megerősítette ezt a kalauz és  a vonatvezető is. Mutattam az érvényes jegyemet, ám csak a vállukat vonogatták: a menetrend szerint  nekik ott nincs megállójuk.
Korábban beszéltem Tóth Istvánnal,  az Alba Volán vezérigazgatójával, aki elmondta, hogy a három éve létrehozott régiós közlekedési együttműködés már másfél éve nem létezik, a közlekedési tárca most dolgozza ki egy új típusú, regionális, de nem a korábbi három megyés közlekedés szervezési modellt.

Tóth István szerint már korábban lépni kellett volna, mert jóval nagyobb közlekedési kapacitást működtettünk, mint amire valós igény volt. A közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője az állam, az ő dolga, hogy a színvonal romlása nélkül olcsóbban oldja meg a személyszállítást. Szakmailag indokolt arra törekedni, hogy rövid távon az autóbusz, hosszabb távon a vonat legyen a  lakossági közlekedési eszköz. Ami  a menetrendet illeti, azt az állam adja, nekik azt kell teljesíteniük. Az Alba Volánnál egyébként nem szűnt meg egyetlen járat sem, sőt, a kilométerszám emelkedett.  Azt már Nagy Zoltán, az Alba Volán személyszállítási igazgatója mondta el, hogy hajnalban indítottak egy járatot Mórról Kisbérre, majd vissza Mórra és úgy Fehérvárra. A buszok végállomása pedig a vasút lett. S bár a járatszám nem csökkent, új időpontok vannak.
A  vonaton úgy döntöttem, mégse utazom. Egyrészt Szárazrét után potyautas lettem volna, s az egyetlen kocsiban utazó, mintegy húsz ember között engem is ellenőriztek volna. Másrészt Bodajkról legfeljebb a Komáromból 16.11-kor induló vonattal tudtam volna visszajönni. Szerencsére a pénztárban visszadták a jegy árát, ám a pénztárost rajtam kívül senki nem értesítette, hogy már nem áll meg  minden megállóban  a vonat...

Egy videó a témához kapcsolódva:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!