A Slovan lesz a Vidi ellenfele (Frissítve)

A svájci Nyonban tartották a labdarúgó Európa Liga selejtezőinek sorsolását. A Videoton a második körben a szlovák Slovan Bratislavával csap össze oda-visszavágós párharcban.

Bobory Balázs

Első blikkre a közhellyel élve azt mondja az ember: vegyesek az érzéseim és elkezdi sorolni, miért jó, vagy rossz, hogy a magyar bajnokság ezüstérmese, a Videoton a szlovák liga harmadikjával, a Slovan Bratislavával csap össze az Európa Liga selejtezőjének második körében.
Nos, mindenképpen örvendetes, hogy nem kell a világ végére utazni, mondjuk Kazahsztánba, vagy valamelyik kellemetlen stílusú északi együtteshez. Az sem baj, hogy nem sztárcsapat a Vidi ellenfele, hétfőn reggel még az is benne volt a pakliban, hogy Fortuna esetleg Dzudzsák Balázs volt csapatát, a világ egyik, ha nem a leggazdagabb klubját, az Anzsi Mahacskalát rendeli a piros-kékek mellé. Aztán kiderült, a Videoton a Slovan Bratislavával, A CSZKA Szófiával, a Rapid Bukaresttel, a Viktoria Plzennel, vagy a KalmarClifftonville csata győztesével találkozhat a második körben. Végül a pozsonyiak lettek az ellenfelek.
A Slovan kemény, sok csatát megélt együttes, a párharcban  a pozsonyiak kezdenek otthon július 19-én, a visszavágóra egy héttel később,  Sóstón kerül sor.
Az már más kérdés, hogy mennyire örülnek a párosításnak a szlovák, illetve a magyar belügyi szervek, kétség nem fér hozzá, hogy ennek a párharcnak lesz politikai fennhangja is. Kitörölhetetlen emlék az 1992-es pozsonyi BEK-mérkőzés, amikor szlovák maszkos kommandósok agyba-főbe verték a Ferencváros szurkolóit, de néhány évvel ezelőtt a Slovan dunaszerdahelyi kirándulása  ahol rengeteg magyar drukker is segítette a hazai együttest  sem múlt el balhé nélkül.
Sokkal jobb lenne, ha ezúttal a két mérkőzés a futballról szólna, azon is belül a Videotonról. A Slovan a szlovák futballtörténelem legeredményesebb klubja, 1919-es megalapítása óta   nyolcszor nyerte meg a csehszlovák bajnokságot, 1993 után pedig kilencszer az önálló szlovák pontvadászatot. Legnagyobb nemzetközi sikerét 1969-ben aratta, amikor elhódította a szépemlékű Kupagyőztesek Európa Kupáját, azaz a KEK-et.
A Slovan az előző bajnokságban harmadik lett viszonylag jelentős hátránnyal lemaradva a Zilina és a Trnava mögött. A csapat edzője az a Vladimír Weiss, aki a 2010-es világbajnokságon a szlovák nemzeti csapatot vezette. A keretben több válogatott és található, de akad argentin és elefántcsontparti légiós is a névsorban.
A lehetséges öt ellenfél közül a Videoton tűnik a legerősebbnek  értékelte a sorsolás eredményét Petr Kaspar klubigazgató.  Az előnyös, hogy nem kell messze utaznunk és nem ütközünk olyan problémákba, mint tavaly, Kazahsztánban. A Videoton egy remekül felépített egyesület komoly ambíciókkal, de talán a nagyobb nemzetközi tapasztalat a mi javunkra dönthet.
- Úgy tűnik, a végzetünk, hogy mindig a nehezebb feladatok jutnak nekünk - mondta Paulo Sousa a fehérváriak mestere  a vidi.hu-nak.    A mai sorsolás sem kivétel ez alól. Ezzel persze lehet vitatkozni, de az összecsapásig még lesz időm bőven kifejteni, miért gondolom így. Azonban az előttünk álló feladatokat meg kell oldani, és ez a helyzet most is. Emberként és vezetőedzőként is pozitív felfogás jellemző rám, ami a mostani helyzetre is igaz főleg, hogy már egy esztendőnyi közös munka van mögöttünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!