Csókakő - a vár, a Vértes, a móri borvidék ezerjója egyaránt vonzó

Csókakő - Sorozatunkban Fejér megye kedvelt kirándulóhelyeit mutatjuk be azért, hogy - az önök, az olvasók szavazataival - megtaláljuk a legkedveltebbet. A Vértes lábánál fekvő, a váráról és boráról híres Csókakő jó eséllyel indul a versenyben.

B. Kiss László


Csókakő vára már messziről integet a 81-es főúton autóval érkező kirándulónak. Söréd előtt egy tábla figyelmeztet arra, hogy átléptük a móri borvidék határát, majd egy másik, még a bekötőút előtt a magányos sziklára épült erősségre hívja fel az utazó figyelmét. Rendezett porták fogadnak a faluba érve, több boltot és egy játszóteret is elhagyunk, miközben az egyre meredekebb és keskenyebb úton a várhoz igyekszünk.
A megye egyetlen, ha romosan is, de megmaradt középkori erősségét csak gyalogosan veheti be a turista, a vár alatt, az egykori kőfejtő tágas udvarán tágas zöldfelület és méretes  fizető  parkoló fogadja a vendéget. A bányaudvar, ahol egymás szomszédságában található a Trianon emlékmű, és Horthy Miklós a nyár elején avatott mellszobra, az utóbbi alkotás avatása óta a Nagy-Magyarország tér nevet viseli. A benyomást, hogy ideális kirándulóhelyen járunk, tovább erősíti, hogy itt, a vár aljában nyilvános vécét és bekerített játszóteret is találni.
A bányaudvar szomszédságában található a szabadtéri színpad, a szeptemberben esedékes várjátékok helyszíne. Ottjártunkkor itt éppen az aznap este rendezett Kárpátia koncert előkészületei zajlottak. A színpad közvetlen szomszédságban áll Vasuta Mária nyaralója. A hölgyet vélhetően nem zavarja a koncert, ugyanis csupán felsőfokot alkalmazva mesélt Csókakőről.
A bányaudvaron három hetente nyírják a füvet, s turistákra sem lehet panasz, mert  mint a polgári világban  rendet hagynak maguk után  meséli a hölgy. A környék gyönyörű, némely portán bor, frissen fejt tej is kapható, s talán olyan is akad, ahol disznóvágásra is benevezhet a turista  állítja ki beszélgetőpartnerem a faluról az ajánlólevet, majd sietve elköszön: még odaég a süteménye  mondja.
 

Szombat kora délután van, a várban pedig nagy a forgalom. A húsz fős csoport Csákvárról érkezett, méghozzá nem akárhogyan: szekéren meg hátaslovon  tudom meg egyikőjüktől, Szabó Gábortól. A csoporttal két mozgáskorlátozott fiatal is érkezett, társaik őket is felsegítették a várhoz vezető, fullasztóan meredek kaptatón.
- A kilátás, ami a várból nyílik, a csákváriakat is elbűvöli. Legalább a bejáratot azonban lehetne akadálymentesíteni - mutatják a kövekre fektetett pallót.
- A középkorú pár, Klein Ferenc és Tőzsér Éva Budapestről érkeztek Csókakőre. Szeretnek kirándulni, a kiruccanások célpontját az interneten választják ki - mondja a férfi. Szeretik a természetet, a hangulatos helyeket, de szempont az, is hogy az illető hely ne legyen messze a fővárostól. Csókakő minden szempontból megfelel. A férfi nem csak a festői panorámán, a vár mögött magasodó, erdővel koszorúzott bérc látványán bámult el, de elképesztette annak a tudata is, hogy micsoda munka lehetett a szikla tetején a méteres falakat megrakni - mesélte. Azt sajnálja csupán, hogy a vár történetéről a helyszínen nem talált részletes leírást.


 Az alsóvárból a fellegvárba keskeny falépcsőn lehet feljutni. Ott találkoztam Farkas Sándorral és családjával. Mosonmagyaróvárról érkeztek, a 81-esről már korábban is sokszor látták a várat. A gyerekek négyen vannak testvérek, közülük hárman kísérték el a szülőket az egy napos kirándulásra. Örömmel nyugtázzák, hogy a vár láthatóan szépül, épül, nincs magára hagyva, mint azt annyi más műemlék esetében tapasztalni az országban. A kapuban a jelképes összegű belépőt áruló férfitól tudom meg, hogy nem csak ezen a kissé hűvösebb, hol kisüt, hol beborul délelőttön keresi fel ilyen sok látogató a várat. Van, amikor akár több százan is megfordulnak egy nap az ódon falak között. Ezen a napon is voltak lengyelek, de elvetődött már ide például egy kedves angol család is  mondja a férfi. A vár, amelynek megmentése, újjáépítése érdekében rengeteget tett a helyi Várbarátok Társasága, illetve a csókakői önkormányzat, a következő hetekben - egy nyertes pályázatnak köszönhetően  továb épül. Mint azt Fürész György polgármestertől megtudtuk, az ötvenmilliós beruházás eredményeként visszaépítik a kaputornyot és a barbakánbástyát is. A munkálatok a tervek szerint agusztus elején kezdődnek és - várhatóan - novemberig tartanak.
Csókakő legérdekesebb látnivalója kétségkívül a vár, ám kiváló lehetőséget nyújtanak a túrázásra a Vértes lankái. Az erődítés mögött húzódó szurdokban tett rövid séta is a friss levegővel, a susogó lombok adta nyugalom érzetével ajándékoz meg.
 Bár a borvidék Mórról kapta a nevét, többen állítják, hogy a legjobb borok nem is a szomszédos kisváros határában, hanem éppenséggel a csókai dűlőkben, táblákban szüretelt szőlőkből készülnek. Nem tisztünk a vitát eldönteni - hiszen mint tudjuk, ízlések és pofonok...-, ezért maradjunk annyiban: egyaránt érdemes a csókakői és a móri bort is megkóstolni! E táján jellemzően fehér borok teremnek. Mint közül a leghíresebb, a legkiválóbb az ezerjó, amiből a legkülönfélébb borok készülnek, még desszertbor is.
Csőkakőn érdemes több napot is eltölteni, pláne, ha a környéket is fel kívánja fedezni az utazó. A faluban több helyen is kínálnak szállást. Mórt már említettük, a szomszédos Bodajkot, a közeli Fehérvárcsurgót vagy Iszkaszentgyörgyöt még nem. Bodajk kálváriája az egyik legszebb, Fehérvárcsurgón nem lehet kihagyni az ismét régi szépségében pompázó Károlyi kastélyt, Iszkaszentgyörgyön pedig a Pappenheim-kastély az, ami szintén megér egy látogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!