Idén szinte egymás után adták át Gárdony új turisztikai látványosságait

Gárdony - Sorozatunkban Fejér megye kedvelt kirándulóhelyeit mutatjuk be, azért, hogy - az önök, az olvasók segítségével - megtaláljuk a legkedveltebbet. A Velencei-tó mellett fekvő Gárdony egész évben sok népszerű programnak ad otthont.

Tihanyi Tamás

Mit keres az egri vár kicsinyített mása Agárdon? Ha eláruljuk, hogy a látványos  építmény közvetlenül  Gárdonyi Géza szülőháza mellett magasodik, mindjárt egyértelmű a válasz. A rönkvár - megálmodói szerint - hozzájárulhat a magyarok hősies helytállásáról szóló történelmi emlékezet  megőrzéséhez, miközben a mai, folyamatosan fejlődő   város még vonzóbbá lett a létesítménnyel. Tóth István polgármester erről azt mondta:
- Sok  ezren látták már eddig is, ezért  mindenképpen bejöttek a számításaink, pedig messze még a nyár vége.



A településen abban bíznak, hogy ezek után mindazok, akik meglátogatják a tópart látványosságait, az író emlékháza mellett végigjárják majd az uniós támogatásból megvalósult  kis erősséget is. Így képzeletben időutazást tehetnek Dobó hőseinek korába, s a nagy regény történései életre kelnek lelki szemeik előtt. Aztán lehet választani a Gárdonyi-sétány más állomásai közül és az út  végén ott várja a vendégeket a jó öreg Velencei-tó, ahol nyáridőben egymást érik az események:  az autós- és rajongói találkozók, koncertek, kiállítások  és   spontán bulik. 
A Gárdonyi Géza Tematikus Sétány turisztikai út összesen hat jelentősebb látványosságot kínál. A legújabb fejlesztések voltak, hogy felújították a Nádasdy Obeliszket,  megépült a rönkvár, átadták az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő külső élménymedencéit.
- A projekt megvalósulásának hatására Gárdony olyan egységes csomaggal lesz képes jelen lenni a turisztikai kínálat oldalán, amely hosszútávon erősíti a város stratégiai helyét, turisztikai potenciálját, lehetőségeit, közvetve pedig a helyi turisztikai szereplők lehetőségeit szélesíti ki az idelátogató nyaralóknak, kirándulóknak  köszönhetően - foglalta össze a történtek jelentőségét Tóth István, a  város vezetője.  A projekt eredményeként  várhatóan, becslések szerint  évente legalább  62 ezerrel többen jönnek el, de az sem elhanyagolható, hogy új munkahelyek  létesültek. A beruházások értéke több, mint egymilliárd forintra rúgott, miközben a támogatott turisztikai attrakciók árbevételének növekedését mintegy 66 millió forintra teszik.


A   Gárdonyi Géza tematikus sétány és turistaút   tehát a város vonzerejének tekinthető turisztikai objektumokat köti össze az egykori, rossz állapotban lévő Gárdonyi Géza utca nyomvonalán. A sétány egy képzeletbeli kirándulás során kapcsolja össze  egymással a hónapokkal ezelőtt a sírkertben újjászületett obeliszket, a kiállításoknak és más programokban helyt adó  általános iskolát és gimnáziumot, az Agárdi Pálinkaházat  (ahol helyi termékek készülnek), a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát, a gyógyfürdőt,  amely májusban bővült ki az  új külső medencékkel.
A Gárdonyi Géza Emlékház hat évvel ezelőtt újult meg, s éppen ezen a szombaton, 15 órától  ünneplik a nagy író születésnapját a helyszínen. Várhatóan  a polgármester mellett beszél majd Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is. A koszorúzás után interaktív tárlatvezetést rendeznek előbb a gyerekeknek majd a felnőtteknek, lesz hagyományőrző játszóház, irodalomtörténeti előadás, táncház és örömtűz.
Talán  apróságnak tűnik,  de az sem mellékes, hogy a sétány mentén tájékoztató táblák igazítják  el a település vendégeit a történelem, a kultúra, a sport, a szórakozás és a pihenés különböző  állomásai között. amiből annyi van, hogy nem is tudjuk igazán felsorolni.


Hiszen  nem említettük például a horgászlehetőségeket, a Dinnyési Fertő madárvilágát, a kenutúrák kínálatát sem.
Az új fejlesztésekkel arra törekedtek, hogy a család minden tagja megtalálja a magának való időtöltést. Ha éppen rosszra fordul az idő, nem kell már elutazni, elegendő csupán választani az érdekességek közül.   Kísérjük most el gondolatban például a család kamaszkorú tagját az élményfürdőbe, miközben a nagyszülők a Nádasdy Obeliszkhez sétálnak egy kis időutazásra...
Láthatjuk, a  külső medencék egy gyermekeknek és egy felnőtteknek készült részből állnak, de a 450 négyzetméternyi  vízfelület további részekre tagolódik. A gyermekmedence három vízmélységgel épült.
Az agárdi katolikus temetőben lévő obeliszket  1864-ben  állíttatta az elhunyt férje, gróf Nádasdy Lipót,  aki a   szabadságharc  után éveket töltött börtönben, majd agárdi birtokára vonult vissza. Feleségét végakarata  szerint  itt  temették el.
- Régi adósságot törlesztett azzal a helyi közösség, hogy sikerült összefogás eredményeként felújítani az obeliszket. Látszik, mire képesek a helyi erők - jegyezte meg erről Tóth István.




Fotók: Lovász Lilla, Gregority Antal, Koppán Viktor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!