Csákvár

2010.06.22. 11:05

Fazekasnap lesz Csákváron

Június 26-án, szombaton egész napos programot szervez Csákváron az önkormányzat Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottsága.

Katonáné Venguszt Beatrix

- A rendezvény célja a fazekas hagyományok ápolása, a település fazekasmúltjának megtartása, valamint a korábban megrendezett fazekasnapok hagyományának újjáélesztése. Alapvetően két helyszínen zajlanak a programok - a Fazekas Emlékházban, valamint a Vértes Múzeum udvarán -, amelyek között pusztabusz szállítja az érdeklődőket. A helyszíneket összekötő Szabadság téren állítjuk fel a színpadot. A szervezéshez önkormányzati keretből, és pályázat elnyerése során kaptunk anyagi támogatást. Színes, egész napos kikapcsolódási lehetőséget biztosítunk vendégeink számára - mondta el a bizottság elnöke, Zink Szmilkóné.

Szmolkáné Bene Ibolya, a rendezvény egyik szervezője adott tájékoztatást a programokról:

- Délelőtt tíz órakor a múzeum udvarán tart ünnepélyes megnyitót Balsay István, a Fejér megyei közgyűlés alelnöke. Egész napos kirakodóvásár, gyermekek és felnőttek részére egyaránt szórakoztató népi játékok, kézműves foglalkozások és látványkovácsolás várja a látogatókat. Az étkezési lehetőséget a kizárólag hagyományos, régi ételeket és italokat kínáló "népi vendéglő" biztosítja. Délután háromkor pedig a „Csillag születik” sztárja, Csikó Szabolcs lép fel a Szabadság téren felállított színpadon.

Magyarics Gábor magánvállalkozása keretében, az önkormányzattal kötött szerződés alapján üzemelteti a Fazekas Emlékházat:

- Munkatársammal, Tamás Pállal együtt arra törekszünk, hogy csákvári fazekasmúltjának emlékét megőrizzük. Programjaik közé már régóta beépítettük az interaktív fazekas bemutatót, és örülünk, hogy egy-egy nagyobb rendezvény tovább népszerűsíti a mesterséget, és színesíti a ház programkínálatát.

A szervezők szeretettel várják a megye településeinek lakosságát, minden kedves vendéget, aki érdeklődik a népi és kézműves hagyományok iránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!