Digitália

2024.05.31. 06:00

Az Apple iPhone-on végezte a legnagyobb fülzúgás-felmérést

A Michigani Egyetem kutatói az egyik legnagyobb fülzúgásról készült felmérés adatait közölték.

MW

Forrás: Shutterstock

A fülzúgásban, más néven tinnitusban szenvedők úgy érzik, mintha különböző zajokat hallanának, amikor valójában nincs is külső hang. A jelenség igen kényelmetlen és problémákat, például álmatlanságot, halláskárosodást okozhat.

Az Apple minap, május 28-án jelentette be az Apple Hearing Study előzetes eredményeit. A nagyszabású, fülzúgásról szóló felmérés iPhone mobilokon keresztül gyűjtött adatok felhasználásával készült.

A tanulmányban a Michigani Egyetem kutatói azt elemzik, hogy a tinnitus miként befolyásolja a hallást, a stresszt és a hallással kapcsolatos egyéb egészségügyi vonatkozásokat. A kutatásban több mint 160 ezer felhasználót kérdeztek meg, és mintegy 400 millió órán keresztül gyűjtötték a környezeti zajszintre vonatkozó információkat.

A résztvevők 77,6%-a tapasztalt fülzúgást élete során, 15 százalékuk pedig naponta kénytelen átélni

– mondta Rick Neitzel, a Michigan Egyetem Közegészségügyi Karának környezet-egészségügyi professzora.

A minden nap fülzúgással élők aránya az életkorral nő. Az 55 éves és idősebb résztvevők háromszor nagyobb valószínűséggel hallanak naponta fülzúgást, mint a 18 és 34 év közöttiek, és ez az arány 2,7%-kal magasabb volt a férfiak körében, mint a nők körében. Másrészt azon résztvevők aránya, akik azt mondták, hogy soha nem hallottak fülzúgást, 4,8%-kal magasabb a férfiak, mint a nők körében.

Bár a résztvevők többsége rövid ideig tartó fülzúgásról számolt be, 14,7% számolt be arról, hogy folyamatosan hallja a zavaró hangokat. Fülzúgásuk hangosságát illetően 34,4% azt válaszolta, hogy „annyira hangos, hogy zavar”, 8,8% pedig azt, hogy „nagyon hangos” vagy „elviselhetetlenül hangos”. A résztvevők 10%-a szerint a fülzúgástól nem tud tisztán hallani.

Az Apple Hearing Study alkalmazásalapú hangtesztet is végzett, hogy megtudják, milyen hangokat hall, akinek zúg a füle. A résztvevők többsége „tiszta hangnak” (78,5%), vagy fehér zajnak érzékelte. Akiknek a fülzúgás tiszta hangnak tűnik, 90,8%-a azt mondta, úgy érzi, hallja a 4000 Hz-es vagy magasabb hangokat. Akik azt mondták, hogy a fülzúgásuk fehér zajnak tűnik, 57,7% szerint ez „egyenletes hang”. Mintegy 21,7% szerint „csiripelő tücsöknak”, 11,2% „elektromos zajnak”, 9,4% „pulzáló hangnak” vélte.

A fülzúgást tapasztaló résztvevők tüneteik enyhítésére többek között zajgépet (nyugtató hangokat kiadó eszköz) használnak (28%), a „természet hangjait hallgatják felvételről”(23,7%), vagy meditálnak (12,2%). A résztvevők kevesebb mint 2,1%-a választotta a kognitív viselkedésterápiát a kezelésére.

A fülzúgást okozó mechanizmus rendkívül összetett, ezért nehéz megbízható módszert ajánlani vagy egyértelműen kimutatni az okát. Az Apple azonban azt állítja, hogy

a hallás megfelelő védelmével és a stresszszint kezelésével csökkenthető a fülzúgás kialakulásának esélye.

Noise alkalmazásuk képes mérni a környező zajt az Apple Watchon, és az AirPods Pro aktív zajszűrésével együttesen alkalmazva hasznos a fülzúgás csökkentésében. Ezenkívül az iPhone Settings menüjében megnyitva a Sounds & Haptics elemet, és a Fejhallgató biztonsága menüpontban bekapcsolva a Reduce Loud Volume opciót, megakadályozhatja a felhasználó, hogy a fülhallgató a kritikus decibelszintet meghaladja. Az Apple Watch Noise alkalmazásának használatával értesítéseket kaphat, ha a hangok kockázatos szintet érnek el.

Ez a vizsgálat az Apple Research alkalmazáson keresztül futó három folyamatban lévő projekt egyike (a másik kettő a szív egészségével és a menstruációs ciklusokkal kapcsolatos).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!