Digitália

2024.06.10. 06:00

Samsungja van? Őrizze meg az irányítást a mobilja felett!

A Galaxy készülékek Biztonsági és adatvédelmi felülete, a Samsung Find alkalmazás és a Fejlett intelligencia beállítások szabad kezet adnak az irányításban a felhasználóknak.

MW

Forrás: Shutterstock

A technológia folyamatosan fejlődik, a magánélethez való jog azonban változatlan. A Samsung ezért olyan megoldásokat kínál, amelyek mindenkinek teljes körű ellenőrzési és döntési szabadságot adnak adatai felhasználása felett.

Biztonsági és adatvédelmi felület

Ez az elv a Biztonsági és adatvédelmi felület sarokköve. A felületen a felhasználók teljeskörűen átláthatják és kezelhetik adataikat, beleértve a láthatóság mértékét és a felhasználás módját. Egyszerű és könnyen használható felületen áttekinthetik, aktiválhatják és frissíthetik az alkalmazásengedélyeket, vezérlő menüpontokat és adatmegosztási funkciókat, ezáltal dönthetnek az adatfelhasználásról, és igényeik szerint testre szabhatják az élményt.

A felületen láthatják az esetleges veszélynek kitett adatokat, intuitív módon megmutatva a biztonsági elemek védettségét.

Beállítások > Biztonság és adatvédelem

A menüben a felhasználók gyorsan és egyszerűen, egyetlen gombnyomással módosíthatnak a beállításokon az esetlegesen felmerülő veszélyek hatékony elhárítása érdekében. A menüpontok az online védelmet leghatékonyabban szolgáló funkciók – a Zárolt képernyő, a Fiók biztonsága, az Elveszett eszköz védelme a mobil megkeresésével, az Alkalmazásbiztonság vagy a Frissítések – szerint vannak sorba állítva. Ez a lista a menüpont tetején azonnal hozzáférhető, az intuitív piros, sárga és zöld figyelmeztetések feltűnően értesítenek biztonsági állapotról, és egyértelműen jelzik az adatvédelmi veszélyeket.

A Samsung leveszi a terhet a felhasználók válláról. Az alkalmazások az aktív használatot követően még hónapokig nyomon követhetik a felhasználói szokásokat és adatokat, azonban a Galaxy készülékek maguktól visszavonhatják azokat az alkalmazásengedélyeket, amelyeket a felhasználók már nem futtatnak, ők a felületen – döntésük szerint – visszaállíthatják ezeket az engedélyezéseket.

Minderre az Engedélykezelő és az Engedély használata menüpontokban van lehetőségük. A felhasználók az Engedélykezelőben láthatják, mely alkalmazások férhetnek hozzá az adataihoz – legyen szó a helymeghatározásról, a kameráról vagy a mikrofonról –, vagy például csak akkor férhetnek-e hozzá, amikor fut az alkalmazás. Az Engedély használata segítségével könnyen megtekinthetik az alkalmazások által – az elmúlt 24 órában vagy 7 napban – használt engedélyeket. Az egyszerű kezelés érdekében a felület közvetlen intézkedésre szólíthatja fel a felhasználót, így az adatkezelést érintő döntések intuitívabbá és átláthatóbbá válhatnak.

A Biztonsági és adatvédelmi felület könnyen hozzáférhető. A felhasználó a Beállításokon belül a Biztonság és adatvédelem menüpontban vizsgálhatja felül és módosíthatja az engedélyeket.

A felhasználók kipróbálhatják a készülék adatvédelmét megerősítő funkciókat, például a Vágólap-hozzáférés gombbal. A Beállításokon belül az Adatvédelem menüpontban aktiválhatják a Jelzés a vágólap elérésekor kapcsolót, ezt követően pedig minden alkalommal értesítést kapnak, miután az alkalmazás a vágólapról beilleszt egy elemet, így nincs több rejtett tevékenység.

Mobil megkeresése / Samsung Find

Mindennapos eset, hogy egy felhasználó elhagyja a készülékét vagy egy illetéktelen személy eltulajdonítja azt. A Mobil megkeresése és a Samsung Find funkcióknak köszönhetően azonban többé nem kell aggódniuk amiatt, hogy a készüléken tárolt személyes adatok rossz kezekbe kerülnek.

A Mobil megkeresése engedélyezését követően a Samsung Find lehetővé teszi a készülékadatok helymeghatározását, zárolását vagy törlését is, így korlátozva a hozzáférést. A funkcióval az eszköz akkor is megtalálható, ha az nem csatlakozik mobilhálózathoz, azonban bekapcsolt állapotban kell lennie. A Samsung Find – a Galaxy telefonokon túl – a Galaxy Buds fülhallgatókra, Galaxy tabletekre, Galaxy okosórákra és egyéb Samsung készülékekre is kiterjed.

A rendelkezésre álló további lehetőségekkel még könnyebben megtalálhatóak az elkallódott készülékek. A felhasználók a Samsung Find alkalmazásban meghívhatják családjaikat, hogy lássák a tartózkodási helyet, vagy csengőhangokat aktiválhatnak a megosztott eszköz egyszerűbb megtalálásáért. Tovább növelhetik a megtalálás esélyét, amennyiben távolról bekapcsolják a készülék energiatakarékos üzemmódját, mivel ekkor hosszabb lesz az akkumulátor üzemideje.

Beállítások > Biztonság és adatvédelem > Elveszett eszköz védelme

A Galaxy készülékek esetében teljes mértékben a felhasználók kezében az irányítás – még akkor is, ha az eszköz nincs a közvetlen közelben.

Fejlett intelligencia beállítások

A Samsung arra törekszik, hogy a készülékélményt egyedi AI funkciókkal fokozza, miközben a mesterséges intelligencia korszakában is az adatvédelmet helyezi előtérbe. Számos Galaxy AI-funkció készüléken belüli adatfeldolgozást alkalmaz, vagyis a bizalmas információk a felhasználók birtokában maradnak. A felhőben vagy külső szervereken történő feldolgozást igénylő funkciók esetében a vállalat szigorú irányelvekkel biztosítja az adatvédelmet.

A mesterséges intelligenciával támogatott élmények korában nem minden felhasználó kíván élni a felhőalapú AI lehetőségével. Egyesek továbbra is szívesebben tárolják adataikat eszközeiken. A Samsung ezért – a forradalmi újítások fejlesztése mellett legalább ugyanennyire – fontosnak tartja, hogy a felhasználók maguk dönthessenek saját élményeikről.

A Fejlett intelligencia beállítások választási lehetőséget kínálnak. A Galaxy AI támogatott készülékeken elérhető beállításokkal eldönthetik, hogy adataikkal mennyiben járulnak hozzá az AI-élményhez, valamint engedélyezik-e az online feldolgozást a teljes AI-alapú szolgáltatáshoz.

A Beállítások menüponton belül, a Speciális funkciók kiválasztását követően, a Fejlett intelligencia lehetőséggel érhetők el ezek a beállítások, itt kiválasztható a Csak az eszközön történő adatfeldolgozás lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!