Életmód

2014.09.29. 05:55

A rossz gondolat réme

Székesfehérvár - Guseo András pszichiáter, ideggyógyász tartott előadást a Sport szerepe a stressz kezelésében címmel a Vital Club Sportegyesület meghívására.

Tihanyi Tamás

Szavait meghallgatta többek mellett Rácz Lajos olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok birkózó, Fidel László és Kovács Zoltán kajak világbajnok is. Az esemény része volt a Vital egészségre nevelő és szemléletformáló programjának, amit uniós támogatással valósítanak meg.

- Miért okoz a stressz betegségeket? - tette fel a kérdést Guseo András. Azt a kérdést, amely manapság annyira sokakat érint és egyre többeket foglalkoztat. Arról beszélt, hogy a daganatok túlnyomó többsége gondolati úton jön létre és csak kis százalékban öröklődik. A nyugati világban gyakoriak a gondolati ártalmak, márpedig mi ilyen szempontból a nyugati világhoz tartozunk. A stressz nem más, mint idegi feszültség, hatására a szervezetben beindul egy élettani reakció, amely megvédi azt, ezért tudjuk felvenni a küzdelmet a külső és belső ellenséggel szemben. Ki lehet mutatni, hogy a különböző stresszek más-más reakciót váltanak ki a szervezetből, márpedig létezik pozitív és negatív stressz: előbbi például a fellépés előtti izgalom, utóbbi lehet egy rossz közlekedési helyzet. A stresszre a szervezet reagál, következménye szervi elváltozás lehet. A reakció attól különbözik, hogy ki-ki miként tanulta meg leküzdeni a problémáit.

A túl sok és túl hosszú ideig tartó stressz elszívja energiánkat, erősen igénybe veszi kondíciónkat, könnyebben meghalhatunk és gyorsabban öregszünk tőle. A stresszt az élet kis adagokban csepegteti belénk, aztán egyszer csak a pohár túlcsordul és megjelennek a testi tünetek. Mivel ehhez legtöbbször nem kell más, mint egy negatív gondolat, Guseo okulásként Mark Twaint idézte: Rengeteg dolog volt, ami miatt aggódtam, és ezek soha nem következtek be. A gondolati stressztől meg kell próbálni menekülni. A negatív, rossz gondolat egyrészt megvalósulhat, másrészt megbetegíti a szervezetet: ezt az orvos egy kísérlet példájával igazolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!