Nem trendi, de fontos

1 órája

Gyerektábor zajlik, német nemzetiségi tematikával

Árnyékos szekéren való lovaskocsikázás, játszva tanulással gazdagított kirándulás, pincehideg dinnyeevés, és persze a német nemzetiségi kultúra és hagyomány továbbadása. Ezek mind belefértek abba a táborba, melyet az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület tart minden évben Móron. Az elnökkel, Horváth-Wundele Krisztinával beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Horváth-Wundele Krisztina úgy látja, hogy a hagyományőrzés a 24.órában van, de van még létjogosultsága

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mitől másabb, mitől különlegesebb ez a gyerektábor, mint bármelyik másik?

– Német nemzetiségi napközis tánctáborunkat negyedik alkalommal szervezzük meg, és talán attól más, mint a többi, mert ez hiánypótló itt Móron. Ez az egyetlen német nemzetiségi tábor, ahol őseink hagyományait dolgozzuk fel, méghozzá úgy, hogy minden esztendőben más-más tematikával. Ebben az esztendőben például a móri német és a magyarországi népviselet a témakörünk. A gyerekek megismerkedhetnek a régi öltözetekkel, legyen szó gyermekruháról, vagy éppen hétköznapi felnőtt viseletről. Ezeket minden be is mutatjuk, de persze emellett a német nemzetiségi táncok is főszerepet kapnak. Nagyon jó dolog, hogy a gyermekcsoport művészeti vezetője, Forisek Lászlóné Rita néni egy egészen komplett kis történetet állított össze a gyerekekkel. Pénteken lesz egy táncbemutatónk a szülőknek, nagyszülőknek, családtagoknak és ott majd nem csak a táncokat mutatjuk be, hanem a gyerekek be is öltöznek a népviseletbe, legyen szó menyasszonyi ruháról, hétköznapi, vagy akár gyermekruháról, férfi öltözetről, egyszóval mindent bemutatunk.

A táborozó gyerekek lovaskocsival kirándultak el Csókakőre, ahol a Zsolnai pincében nagy szeretettel és sváb népviselettel várták őket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hányan vannak most a gyermektáborban és hány segítő kíséri őket az együtt töltött napok során?

– Idén rekordszámmal vagyunk, 31 gyermek táborozik nálunk, és azt gondolom, hogy ez a maximum, ennél többet már nem tudunk fogadni. A nagy érdeklődésnek igazán örülünk, mert nem a legmodernebb táborról beszélünk, hiszen egy hagyományőrző tábor nem a legtrendibb, legérdekesebb a fiatalok körében, mégis nagyon jó visszajelzés nekünk az, hogy a táborozó gyerekek 90 százaléka visszatér hozzánk, tehát mégiscsak van létjogosultsága a hagyományőrzésnek, a móri németség kultúrájának ápolásának. Jó érzés, hogy élvezik és nagyon élik ezt a régi időszakot. A segítőkről annyit, hogy az egyesület nagyon jó helyzetben van, hiszen több generációból álló csoportjaink vannak, és a felnőtt, valamint a szenior csoportunk tagjaira mindig számíthatunk. Néha 15 segítőnk is van. Jönnek, és egész nap pátyolgatják a gyerekeket, kísérik őket, segítenek az étel-és italosztásban, mindenre odafigyelnek, és hát tőlük is tanulhatnak a résztvevők. Ezek a táncosok igazán autentikus források. Át tudják adni a német nemzetiségi hagyományokat, elmesélik, hogy mi hogyan volt régen, és nem mellesleg eszközökkel, tárgyakat hoznak nekünk, láthatóvá téve azt a régi kort. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy tényleg ilyen szerteágazó kis egyesület vagyunk.

Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Négy év táboroztatás alapján mi a tapasztalat? Mennyire rendelkeznek a gyerekek előképzettséggel ebben a témakörben? Tanulnak-e otthon a hagyományaikról?

– Sajnos kikopófélben van ez a tudás, talán úgy fogalmaznék, hogy mindenképpen a 24. órában vagyunk, tehát mint ahogy az előbb is említettem, nem ez a legtrendibb téma kör manapság egy gyermek táborban, de mégis a tánc és a népviselet mellett felépítettük az egészet egy történetre. Eleve úgy kezdtük magunkat és a gyerekeket a történet kezdetére tenni, hogy elmeséltük a Mórt alapító hét sváb család történetét, és nagy örömünkre nagyon szépen felsorolták a neveket, hogy Ábele, Eisele, Hipele, Négele, Rimele, Schindele és Wundele, mi felnőttek pedig tátott szájjal hallgattuk, és örültünk, mert ezek szerint ragad rájuk valami. Talán otthonról is hoznak némi tudást, de legalább ennyire fontos, hogy a város nevelési intézményeiben megtalálható a német nemzetiségi oktatás. Persze az sem elhanyagolható, hogy ehhez szükség van némi anyagi forrásra is. A tábor szervezéséhez is kellett a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának, és a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatása. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában