Életmód

2014.11.14. 14:45

A lappangó gyilkos: a cukorbetegség

Székesfehérvár - November 15-e hagyományosan a Diabétesz Világnapja, amikor az érintettek, így a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete is, aktivizálják magukat, programokat szerveznek.

Első alkalommal 1991. november 14-én szervezték meg a cukorbetegséggel kapcsolatos világnapot. Ezen a napon született Fredrick Banting, aki felfedezte az inzulint, és ezzel sok ember életét mentette meg a korábban halálos betegségtől.

A betegség terjedését életmódváltással meg lehet fékezni. Fotó: FMH-illusztráció

A 2. típusú cukorbetegség lappangva, tünetszegényen indul, emiatt a diagnózis és a kezelés megkezdése sok esetben késik, éppen ezért van jelentősége a világnapnak, ami felhívja a társadalmi figyelmet a betegség súlyára, és olyan összefogást generálhat, amivel hatékonyan lehet felvenni a küzdelmet a betegség terjedésével szemben – mondta Balsay Miklós, a Szent György kórház diabetológiai szakrendelésének egyik főorvosa. Kevesen tudják, hogy hazánkban 750 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, és ugyanennyi lehet azok száma, akiknél még nem fedezték fel. Így Magyarország lakosságának már tizenöt százaléka érintett! A betegség kezelése a költségvetésnek 174 milliárd forintjába kerül.

Balsay Miklós: szombaton, 10 órától a Civil Központban rendeznek szűrőnapot, tanácsadásokkal.

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy ami nem fáj, az nem betegség. Ugyanakkor a vezető halálokok közt számon tartott szív- és érrendszeri betegségek kockázata statisztikailag négyszeresére, a végtag amputációk tizenötszörösére nőnek a cukorbetegség miatt! A művesekezelésben állók, és a betegség miatt megvakulók közül minden második cukorbeteg.

A betegség járványszerű terjedését életmódváltással meg lehet fékezni – hívta fel a figyelmet Balsay Miklós. A főorvos hozzátette: a 2. típusú cukorbetegség elő állapota az elhízás, amit életmódváltással megszüntethetünk, de ehhez szükség van a közoktatásra, élelmiszeriparra, közétkeztetésekre, a politikai döntéshozókra és a sajtóra egyaránt! A Fejér Megyei Cukorbeteg Egyesület szervezésében szombaton, 10 órától, a Diabétesz Világnapján rendeznek szűrőnapot, tanácsadásokkal, előadásokkal a fehérvári Rákóczi úti Civil Központban – emlékeztetett Balsay Miklós főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!