Életmód

2015.01.18. 17:10

Aki nem sportol gyerekkorában, később látja kárát

Megéri „kirobbantani” a gyereket a monitor elöl, és mozgásra bírni. Egyre több az ügyetlen gyerek...

S. Töttő Rita

– Azt gondolom, nem én vagyok az egyetlen testnevelő, aki el van keseredve a mai ifjúság fizikai képességei miatt – szögezi le Major Gábor, a Strassz Életmód Egyesület munkatársa azonnal a kérdésre, vajon mennyire „ügyesek” a mai fiatalok. Mindannyian tudjuk, hogy a megváltozott életkörülmények nagyban hozzájárulnak a gyermekek fizikai, mozgáskoordinációs hiányosságához: a mozgásszegény környezet, s az erre épülő elhízás alakítja a mai fiatalság fizikai állapotát, ami, valljuk be: siralmas.

– Ennek megelőzésére, már óvodában el kellene kezdeni a rendszeres mozgásra szoktatást – véli az edző. A korai gyermekkorban két alapvető sportág az, amit javasolnak a szakemberek, és ez nem más, mint az úszás és a torna. Ezek a sportágak adják meg a későbbi sportágválasztás igazi alapjait. Itt szerzik meg az alapvető fizikai képességeket, mint a lazaság, a koordinációs készség, ügyesség, erő és állóképesség. A mozgásfejlesztésre remek kezdeményezés a mindennapos testnevelés bevezetése, bár az infrastruktúra fejlesztésének szükségessége miatt igazán talán egy évtized múlva fejtheti ki valós hatását – gondolik hangosan az edző, s azt javasolja a szülőknek, hogy minél előbb kezdjék el a gyermekek fizikai felkészítését.

Az egyesület egyébként, amelyben tevékenykedik, szintén ezt igyekszik megvalósítani. A szervezet úgynevezett Fit-Kid szakága gyermek fitnesszel foglalkozik, amely a 21. század sportágának is mondható, és nem mellesleg a gyerekek nagyon szeretik. Ez az edzésükön is látható, örömmel jönnek, dolgoznak, mozognak. Persze nem csak azoknak való ez a mozgásforma, akik profi táncosok akarnak lenni, hiszen bármilyen sportág választása esetén biztos alapokat ad.

Major Gábor edző egyik ügyes tanítványával, Laczkó Dórával (Fotó: A szerző)

A korai mozgásfejlesztés, ha úgy tetszik sportolás, azonban nemcsak azért fontos, hogy a gyerek ne legyen később ügyetlen felnőtt, hanem azért is, hogy szép tartása, önbizalma, mozgáskultúrája, koncentrálóképessége legyen, képes legyen csapatban és rendszerben gondolkodni – egyezünk meg e szintén fontos kitételben az edzővel. Aki természetesen nem egyedül tevékenykedik az egyesületben: ott van mellette a többiek közt Lövei Mária, az 1976-os montreáli nyári olimpia negyedik helyet elért, női tornászcsapat tagja, többszörös magyar bajnoknő is. A példa tehát adott a gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!