Életmód

2016.07.04. 09:39

Amikor már egészségtelenné válik a mozgás

Nagy valószínűséggel azoknál a sportolóknál, akiket túlhajt a motiváció, a későbbiekben egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Vajon ezt hogyan lehet megelőzni?

Laci Patrícia

– Elképesztő mennyiségű amatőr sportrendezvényt szerveznek mostanság. Ez egyrészt jó, mert sokakat motiválnak ezek az események, viszont olyan vállalásokba hajtják magukat az emberek, amelyek később visszaüthetnek. A felkészülési idők lerövidültek, mindent gyorsan vagy azonnal akarunk. Régen egy maratonra évekig edzettek, ma már ez körülbelül egy évre rövidült.

A túl nagy motiváció, a folyamatos hajtás és az erős akarat miatt akár egészségtelenné is válhat a sportolás. A túlzásba vitt testmozgás pedig általában sportsérülésekhez vezet.

– Izomsérülések, húzódások, izomszakadások, de akár még törések is előfordulhatnak azoknál, akik megerőltetik magukat a sportolásban, s elfáradnak – magyarázta a szakértő.

fotó: Koppán Viktor

A különböző sportsérülések megelőzhetőek lennének azzal, ha odafigyelnénk a testünk jelzéseire. Ha fáj valamink, vagy azt érezzük, hogy nem esik jól a mozgás, akkor hagyjuk inkább abba az edzést, s pihenjünk. Ezek mellett fontos, hogy az állóképességünket is fejlesszük:

– Mostanában egyre kedveltebbek az olyan foglalkozások, tulajdonképpen fitnesz edzések, amelyek alapszintű edzettséget és állóképességet adnak, ezt ízületvédelem mellett saját testsúlyos terheléssel érik el, figyelve arra, hogy aszimmetriák ne alakuljanak ki, azaz a felsőtest, törzs s az alsó végtagok is arányosan fejlődjenek tovább. Ezek az edzések nem a versenyszellemről szólnak, hanem arról, hogy az ember fitten tartsa magát – mondta Gyarmati Erik.

Az ilyen típusú edzések arra is alkalmasak, hogy egy-egy megerőltetőbb sportra felkészítsük a testünket.

– Megfigyeltem, hogy népszerűvé vált a futás, viszont sokan rögtön elkezdik művelni ezt a mozgásformát. Szerintem érdemes felkészíteni a futásra a szervezetet, mivel ez a sportág komoly terhelés az ízületeknek, főleg ha valaki például fogyás szándékkal kezdi el az edzéseket. A deréktáji izomzatot ajánlom erősíteni a futás mellett, például erre kiváló valamilyen saját testsúlyos edzés, amelynek nem olyan látványos a hatása, mint a futásnak, de felkészíti a szervezetet, így a sportsérüléseket el lehet kerülni – tanácsolta a sportszakorvos.

Az egészséges sportolás titka az, hogy megtaláljuk az arany középutat, azaz tartsuk karban magunkat rendszeresen, de képesek legyünk a pihenésre, s utána a visszatérésre is. Az személyenként eltér, kinek mennyi mozgásra van szüksége, Gyarmati Erik elmondása szerint:

– Nem mindegy például, hogy mi a foglalkozásunk. Ha valaki ülőmunkát végez, neki sokkal többet kellene mozognia egy olyannál, akinek fizikai munkája van, s folyton mozgásban van. A fizikai munkát végző embereknek nincs szükségük annyira sok edzésre. Általánosságban szerintem hetente kétszer, háromszor félórás-egyórás mozgás biztosan jót tesz az embereknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!