Életmód

2016.11.09. 21:03

Printlapok a „figyelem bajnokai”

A média-figyelem a hatékony reklámozás alapja, és ezt a kérdéskört a hirdetők is kiemelten kezelik - figyelmeztet a Magyar Lapkiadók Egyesülete egy friss brit kutatás alapján.

A Newswork tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a rendszeres lapolvasók 60 százaléka újságolvasás közben minden figyelmét az adott lapra fordítja, és csak az olvasásra koncentrál. Míg a fennmaradó 40 százalék - jellemzően közszolgálati - tévé és rádió nézése és hallgatása közben, párhuzamosan fogyasztja a napilaptartalmakat, így ebben az időszakban zömében csak a napilapban érzékeli a reklámokat.

A ranglista élén az országos napilapok állnak 80 százalékos „odafigyelési értékkel”, őket a regionális napilapok követik a sorban 76 százalékkal, míg a harmadik helyre a rövid online videók kerültek 75 százalékkal. A napilapok tehát a figyelem élharcosai, ami a kutatás tapasztalatai szerint egyértelműen megtérül, és megjelenik a reklámkampányok végeredményében is.

Ráadásul a kutatás arra is rávilágít, hogy továbbra is a printmédia az első a márkákról és termékekről történő, a fogyasztók által leghitelesebbnek vélt tájékoztatási formák közül.

A Newswork kutatása arra is felhívja a figyelmet, hogy a fogyasztók továbbra is megbíznak a klasszikus médiumokban, továbbá a kutatás érdekes következtetésre is jutott: a mostanában a social media által kisajátított közösségi „kibeszélés” a klasszikus médiumok tartalma esetében legalább annyira tetten érhető, ugyanis a fogyasztók rendszeresen megosztják és hozzászólnak a lapokban olvasott és a tévében látott hírekhez, információkhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!