Az angol–holland párharc elé

2024.07.10. 07:52

Southgate elismerte, Kane nincs csúcsformában

Az eddigi halovány teljesítménye miatt egyaránt sok bírálatot kapott angol és holland válogatott száll szembe szerdán a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság dortmundi elődöntőjében.

MW

Az angol támadó, Harry Kane és az angolok vezetőedzője, Gareth Southgate

Forrás: AFP

Fotó: Adrian DENNIS

A legutóbb ezüstérmes szigetországiak Szerbia 1–0-s legyőzésével kezdték az Eb-t, azóta viszont négy döntetlent értek el a rendes játékidőben. Egybehangzó vélemények szerint a gárda a vártnál gyengébben teljesít, Gareth Southgate szövetségi kapitány sikeres kezdőcsapatra vonatkozó kísérletei eddig nem váltak be, a fáradtnak tűnő Harry Kane–Phil Foden–Jude Bellingham csatársor pedig – Kane és Bellingham két-két gólja ellenére – nem tűnik hatékonynak.

Southgate sikeres kezdőcsapatra vonatkozó kísérletei eddig nem váltak be
Fotó: Ina Fassbender / Forrás: AFP

Ezeken a tornákon óriási nyomás alatt játszanak a csapatok, ráadásul nálunk sok fiatal van

– jelentette ki Southgate. 

Mi is nagy nyomás alatt vagyunk kezdettől fogva, de jól helytállunk. Nem szerzünk sok gólt, de három olyan csapattal találkoztunk, amelyek nagyon szervezett védelemmel álltak fel. Tény, hogy Kane nincs csúcsformában, de fontos szerepe van a csapatban

– tette hozzá a szakvezetőként száz meccsnél tartó tréner.

A túloldalon Ronald Koeman nagy nehezen megtalálta a talán leginkább ütőképes kezdőtizenegyet, ugyanakkor nagy kérdés, hogy ragaszkodik-e elöl Memphis Depayhoz, vagy a negyeddöntőben becserélése után remeklő Wout Weghorstnak szavaz bizalmat. Az 1988-ban Európa-bajnok hollandok a törökök elleni negyeddöntőben 20 percre voltak a búcsútól, mielőtt fordítani tudtak volna, és a szurkolók többek között az elhivatottságot hiányolták a gárdából.

Harcolnunk kell az elődöntőben

– szögezte le Koeman. 

Netherlands v Türkiye: Quarter-Final - UEFA EURO 2024
Ronald Koeman
Fotó: Jose Breton / Forrás: AFP

Két nagy múltú csapat csap össze szerdán, az angoloknak remek játékosaik vannak, de nekünk is

– tette hozzá tömören a játékosként Európa-bajnok szakember.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, az eddigi 32 csatából 13-szor az angolok, 9-szer pedig a hollandok kerültek ki győztesen. Eb-ken kétszer találkoztak, 1988-ban az Oranje 3–1-re nyert Düsseldorfban Marco van Basten mesterhármasával, 1996-ban pedig a háromoroszlánosok győztek 4–1-re a Wembley-ben – Southgate-tel a hátvédsorban. 

Az utóbbi óta lejátszott kilenc mérkőzésükből viszont csak egyszer ünnepelhettek az angolok. Legutóbb a 2019-es Nemzetek Ligája-elődöntőben ütköztek meg, akkor a németalföldiek hosszabbítás után 3–1-re nyertek Guimaraesben. 

A jelenlegi Eb negyeddöntőiből kettő is tizenegyesekkel dőlt el, ebben a statisztikában pedig egyértelműen az angolok a jobbak: az utóbbi négy szétlövésükből háromszor ők voltak pontosabbak világversenyeken (összesen 19 büntetőből csak egy maradt ki), míg a hollandok az eddigi nyolc párbajukból hatot elveszítettek.

Az angol válogatott szerdán 21 órától méri össze erejét a holland csapattal, a játékvezető a német Felix Zwayer lesz, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

A várható kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Trippier - Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké - Schouten, Reijnders – Bergwijn, Simons, Gakpo – Depay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában