Gazdaság

2008.12.19. 03:28

Ellenőrzik a kiskapu használóit

<b>FMH-háttér</b> - 2009-től mindenkit ellenőriznek, aki bevallást nyújt be az adóhivatalhoz és az hibás - jelentették be minap az adóhivatal vezetői az APEH új stratégiájának ismertetésekor.

Klecska Ernő

A jelentéktelennek tűnő elem információink szerint egy olyan kiskapu miatt került be a stratégiai pontok közé, amelyet egy legfelsőbb bírósági (LB) döntés nyitott meg.

December 20-áig kell a vállalkozásoknak befizetniük az idei év után fizetendő adójuk legalább 90 százalékát. Korábban csak a társasági és a helyi iparűzési adó szabályai írták elő ezt a kötelezettséget, de tavaly óta a különadó és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) esetében is kötelező. Az evát leszámítva csak azokra vonatkozik a feltöltési kötelezettség, akik az adóévet megelőző évben 50 millió forint feletti forgalmat értek el, az evásoknak azonban minden esetben fel kell tölteniük az adót. Ha az év közben megfizetett és a december 20-áig kiegészített adóelőleg együtt nem éri el a végül fizetendő adó 90 százalékát, a különbözetre az adóhatóság 20 százalékos mulasztási bírságot szabhat ki.

Mivel a LB egyik ítélete szerint az önellenőrzés minden jogkövetkezmény alól mentesít, ügyes könyvelők megtalálták a kiskaput. E szerint csökkentett, akár nullás bevallást kell beadni, majd utóbb önellenőrzéssel kell bevallani a végleges összeget. Ebben az esetben csak az első bevallásban szereplő összeg alapján vethetnek ki bírságot, ráadásul az a cég, amelyik december 20-áig nem egészíti ki az előleget, és nulla forint kötelezettségről szóló bevallást nyújt be, majd önellenőrzéssel rak rendet, haladékot kap az adó megfizetésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!