Gazdaság

2009.03.31. 02:29

Téli-tavaszi közmunka tizenhétmillió forintból

Enyingi kistérség - A téli-tavaszi közmunka programban március végéig negyvenhét közmunkást tudtak foglalkoztatni a mezőföldi kistérségben: 17 millió forint állt rendelkezésükre.

Varga József

Az Enyingi kistérség önkormányzatai örömmel konstatálták a múlt év végén, hogy nyertek a Szociális és Munkaügyi Minisztérium téli közmunka programján. Sőt, az időközbeni hosszabbítással, március végéig folytatódhatott a program.

Összesen negyvenheten dolgoztak december közepé-től a mezőföldi kistérségben: Enyingen 10-en, Dégen 5-en, Kislángon 6-an, Lajoskomáromban 5-en, Lepsényben 5-en, Mátyásdombon 4-en, Mezőkomáromban 6-an, Mezőszentgyörgyön 4-en, Szabadhidvégen 2-en - tudtuk meg Lipták Ritától, az önálló kistérségi munkaszervezet vezetőjétől.

A minisztérium mintegy 17 millió forintot biztosított a közmunkára (munkabér és járulékok). A szükséges szerszámokra, eszközökre (köztük a nagyobb értékű magassági gallyazókra) 570 ezer forintot tudtak költeni. A kistérség önrészként vállalta, hogy a közmunkásoknak havi 2000 forint étkezési hozzájárulást biztosít, a csekkeket a helyi boltokban is le lehetett vásárolni. Az egyes önkormányzatok a saját igényeik alapján választották ki a foglalkoztatásra a tartósan munkanélkülieket. Az álláskeresőket, a közmunka program által, átmenetileg vissza tudták vezetni a munka világába, három és fél hónapig segítve a családok megélhetését.

A közmunkások mind a kilenc településen általános köztisztasági és téli munkákat láttak el, de mindenütt speciális feladatot (fametszés, gyalogjárda-felújítás, temetőrendezés, árok- és erdőtisztítás, tűzifaszállítás, karbantartás) is meghatároztak a számukra.

A települési önkormányzatok ezekben a hetekben - a jogszabálynak megfelelően - közfoglalkoztatási tervet készítenek, meghatározva a közcélú munkavégzés feltételeit, törekedve az Út a munkához (segély helyett munkát) program hatékony megvalósítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!