Gazdaság

2009.08.25. 02:29

Hatalmi harc a háttérben

Budapest - Országos botránnyá dagadt a BKV százmilliós végkielégítési ügye. Vitézy Dávid, a felügyelőbizottság (fb) tagja régóta szeretné az elképesztő pénzek kifizetésének csapjait elzáratni, de javaslatait - sorozatosan - leszavazták.

Osváth Sarolta

- A legutóbbi felügyelőbizottsági ülés határozatával, ami szerint Kocsis István, a BKV vezérigazgatója nem felelős a 100 milliós végkielégítés kifizetéséért, ön is egyetértett. Ki kivel van, és mi is történik a BKV-nál? - A felügyelőbizottságnak csak akkor van jogalapja bárkit bírálni, ha tárgyilagos marad. Tény, hogy a 100 milliós végkielégítés korábbi történet, Kocsis István öt hónappal később lett a BKV vezetője. Ettől függetlenül az ő ügyeit is vizsgálja az fb, és jelenleg rendőrségi nyomozás is zajlik. Én tizenkét határozati javaslatot nyújtottam be, amelyek azt szolgálták, hogy elzárjuk a csapokat, és végre rend legyen a BKV-nál.

- Nehéz elképzelni, hogy a felügyelőbizottság nem tudott a nagy értékű menedzserszerződésekről...- Nem tudott, mert megakadályozták. Legutóbb március 30-án vetettem fel, hogy kérjünk a vezetők fizetéséről, prémiumfeltételeiről, munkaszerződésükről tájékoztatást. A kilenctagú fb leszavazott azzal, hogy minden jogszerű volt. Az fb többsége abban volt partner, hogy eltussolják ezeket az ügyeket!

- Ezzel azt mondja, hogy az fb-tagok is érdekeltek, hiszen ők is a BKV-tól kapják a fizetésüket? - Egészen másról van szó. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes 2006 telén vette át a BKV fölött a városháza nevében a teljhatalmat, és hozta a teljes menedzsmentet. Ezt követően kötötték meg egyebek között a milliárdos tanácsadói szerződéseket. Egy AAM nevű céggel például 2,5 milliárd forintos szerződést kötöttek titkársági tevékenységre, s tucatnyi kisebb szerződés is született, válságtanácsadásra 50 millió forint, kormányzati lobbistratégiára 30 millió forint. Ehhez tegyük hozzá a végkielégítéseket: csak a BKV ötven felső vezetője ebben az időszakban egymilliárd forintot vett fel, egy év után. Határozatlan időre szóló szerződésüket jó érzékkel 3-4 éves, határozott idejűre módosították, nem sokkal azelőtt, hogy menniük kellett.

- Miért volt érdeke az fb-nek mindezt eltussolni? - Az összefonódás miatt. A tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági bizottság alelnöke, Székely Gábor egyben a BKV Zrt. fb-elnöke is. Az fb tagjai közül pedig többen is fővárosi önkormányzati képviselők.

- De most megvizsgálják a mendzserszerződéseket... - Hagyó Miklós egy éve már bejelentette, hogy vizsgálatot indít a menedzserszerződésekkel kapcsolatban, de azóta nem történt semmi. A kirobbant botrány után is vizsgálatot követel mindenki, az fb-t meg is bízták vele, de még vége sincs, máris a felügyelőbizottságot akarják leváltani, nehogy a vizsgálatnak valamilyen eredménye legyen. - Várható a 100 milliós végkielégítés miatt rövid időn belül felelősségre vonás?- Szalainé és több más BKV-vezető távozása kapcsán bűncselekmény alapos gyanúja merült fel. A rendőrség nyomoz, hiszen akár számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés, csalás is történhetett, de ma még nem tudni, hogy milyen eredménnyel zárul a vizsgálat. Az fb-nek meg kell néznie, hogy más BKV-vezetők polgárjogi értelemben felelősségre vonhatók-e károkozásért, akkor is, ha nincsenek már a cégnél. Az fb kimondta az igazgatóság felelősségét, s szerintem az fb elnökét és azokat, akik akadályozták a tisztánlátást, szintén felelősségre kell vonni.

- Van még valamilyen csont a BKV szekrényében? - Sokkal több, mint gondolnánk. Százas nagyságrendű botrányos tanácsadói szerződés lehet még, ezeket tételesen fel kell dolgozni, és ahol bűncselekmény történt, feljelentést tenni.

Vitézy Dávidtól megtudtuk, hogy a Hagyó-Kocsis párbaj hátterében nagy valószínűséggel országos szintű hatalmi kérdés áll, konkrétan az, hogy ki diszponál afölött a hatalmas cég fölött, amelyet fontos kifizetőhellyé tettek utóbbi években. De - mint az fb tagja elmondta - nem szeretnék ebbe belefolyni . Az általa benyújtott javaslatok kizárólag a BKV-n belül megoldható kérdésekre vonatkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!