Gazdaság

2010.04.14. 02:29

Az új kenyér ünnepén született a kiváló pék

Székesfehérvár - Kitartás, szorgalom, tömören: egyszerű emberi tényezők kellettek ahhoz, hogy egy fiatal sárbogárdi hölgy megnyerje a városban rendezett országos pékversenyt.

Tóth Péter

Előre kellett bocsátani mindezt, végtére nem kis teljesítményről van szó: a Szakma Kiváló Tanulója-verseny ma is a legrangosabb, a döntőt itt tartották Székesfehérváron, több száz péktanuló közül összesen tizenhatan jöttek el rá az egész országból. A városházán tartott eredményhirdetésen Alexandra hiába várta, hogy kimondják a nevét, nagy meglepődésére erre csak a legvégén került sor. Rossz kérdés az, hogy számított-e a győzelemre; ehelyett inkább csak annyit mond, a versenyen mindössze egyetlen hibát könyvelt el magában. Ez sem igazán rajta múlott, a ventilátor légnyomása lapította be kissé a tésztát.

Fegyelem csak akkor létezik, ha vannak mellette kitűzött célok is, márpedig Alexandra életében ez a győzelem csak az út egyik állomása, motiváló erejű, ahogy mondja. Rövid távon mindenképp le akar érettségizni, még ez előtt, az idén be fogja tölteni a 18. életévét, egyébként pedig komolyan fontolgatja, hogy megszerzi a technikusi képesítést. A szakvizsgával már nem lesz gondja, a versenygyőzelemmel kiváltotta ezt, úgy, hogy napi nyolcórás állása is van egy fehérvári kenyérgyárban.

Beszélgetés közben szinte váratlanul, átkötések nélkül tér rá a pékszakma lényegére, precízen, pontosan, mintha még mindig a vizsgabizottság előtt felelne. A laikus közönség a szakkifejezéseknek jó, ha csak a felét értené meg, az asztalán mégis minden nap ott a végeredmény. Kemény szakma a pékeké, ő is jól tudta ezt, amikor erre a pályára lépett, mindezt mégis a kellő derűvel adja a tudomásomra. Egyvalamire itt mindenképp ki is kell térni: a versenyzők kétharmadát a szebbik nem adta, elsőre ez akár meglepőnek is tűnhet. Vannak bizonyos munkafolyamatok, amihez elkél a férfierő, más műveleteket, a gyúrást például ma már általában modern gépek végzik. Az a tudás, amit Alexandra az Árpád Szakképző Iskola Szent István Szakképző Iskolájában kapott, még a régi, klasszikus pékszakma tudnivalóira épül. A kézimunka? Jó erőben vagyok - mondja, s efelől egy percig sem lehet kétségem.

Előre kellett bocsátani mindezt, végtére nem kis teljesítményről van szó: a Szakma Kiváló Tanulója-verseny ma is a legrangosabb, a döntőt itt tartották Székesfehérváron, több száz péktanuló közül összesen tizenhatan jöttek el rá az egész országból. A városházán tartott eredményhirdetésen Alexandra hiába várta, hogy kimondják a nevét, nagy meglepődésére erre csak a legvégén került sor. Rossz kérdés az, hogy számított-e a győzelemre; ehelyett inkább csak annyit mond, a versenyen mindössze egyetlen hibát könyvelt el magában. Ez sem igazán rajta múlott, a ventilátor légnyomása lapította be kissé a tésztát.

Fegyelem csak akkor létezik, ha vannak mellette kitűzött célok is, márpedig Alexandra életében ez a győzelem csak az út egyik állomása, motiváló erejű, ahogy mondja. Rövid távon mindenképp le akar érettségizni, még ez előtt, az idén be fogja tölteni a 18. életévét, egyébként pedig komolyan fontolgatja, hogy megszerzi a technikusi képesítést. A szakvizsgával már nem lesz gondja, a versenygyőzelemmel kiváltotta ezt, úgy, hogy napi nyolcórás állása is van egy fehérvári kenyérgyárban.

Beszélgetés közben szinte váratlanul, átkötések nélkül tér rá a pékszakma lényegére, precízen, pontosan, mintha még mindig a vizsgabizottság előtt felelne. A laikus közönség a szakkifejezéseknek jó, ha csak a felét értené meg, az asztalán mégis minden nap ott a végeredmény. Kemény szakma a pékeké, ő is jól tudta ezt, amikor erre a pályára lépett, mindezt mégis a kellő derűvel adja a tudomásomra. Egyvalamire itt mindenképp ki is kell térni: a versenyzők kétharmadát a szebbik nem adta, elsőre ez akár meglepőnek is tűnhet. Vannak bizonyos munkafolyamatok, amihez elkél a férfierő, más műveleteket, a gyúrást például ma már általában modern gépek végzik. Az a tudás, amit Alexandra az Árpád Szakképző Iskola Szent István Szakképző Iskolájában kapott, még a régi, klasszikus pékszakma tudnivalóira épül. A kézimunka? Jó erőben vagyok - mondja, s efelől egy percig sem lehet kétségem.

Fegyelem csak akkor létezik, ha vannak mellette kitűzött célok is, márpedig Alexandra életében ez a győzelem csak az út egyik állomása, motiváló erejű, ahogy mondja. Rövid távon mindenképp le akar érettségizni, még ez előtt, az idén be fogja tölteni a 18. életévét, egyébként pedig komolyan fontolgatja, hogy megszerzi a technikusi képesítést. A szakvizsgával már nem lesz gondja, a versenygyőzelemmel kiváltotta ezt, úgy, hogy napi nyolcórás állása is van egy fehérvári kenyérgyárban.

Beszélgetés közben szinte váratlanul, átkötések nélkül tér rá a pékszakma lényegére, precízen, pontosan, mintha még mindig a vizsgabizottság előtt felelne. A laikus közönség a szakkifejezéseknek jó, ha csak a felét értené meg, az asztalán mégis minden nap ott a végeredmény. Kemény szakma a pékeké, ő is jól tudta ezt, amikor erre a pályára lépett, mindezt mégis a kellő derűvel adja a tudomásomra. Egyvalamire itt mindenképp ki is kell térni: a versenyzők kétharmadát a szebbik nem adta, elsőre ez akár meglepőnek is tűnhet. Vannak bizonyos munkafolyamatok, amihez elkél a férfierő, más műveleteket, a gyúrást például ma már általában modern gépek végzik. Az a tudás, amit Alexandra az Árpád Szakképző Iskola Szent István Szakképző Iskolájában kapott, még a régi, klasszikus pékszakma tudnivalóira épül. A kézimunka? Jó erőben vagyok - mondja, s efelől egy percig sem lehet kétségem.

Fegyelem csak akkor létezik, ha vannak mellette kitűzött célok is, márpedig Alexandra életében ez a győzelem csak az út egyik állomása, motiváló erejű, ahogy mondja. Rövid távon mindenképp le akar érettségizni, még ez előtt, az idén be fogja tölteni a 18. életévét, egyébként pedig komolyan fontolgatja, hogy megszerzi a technikusi képesítést. A szakvizsgával már nem lesz gondja, a versenygyőzelemmel kiváltotta ezt, úgy, hogy napi nyolcórás állása is van egy fehérvári kenyérgyárban.

Beszélgetés közben szinte váratlanul, átkötések nélkül tér rá a pékszakma lényegére, precízen, pontosan, mintha még mindig a vizsgabizottság előtt felelne. A laikus közönség a szakkifejezéseknek jó, ha csak a felét értené meg, az asztalán mégis minden nap ott a végeredmény. Kemény szakma a pékeké, ő is jól tudta ezt, amikor erre a pályára lépett, mindezt mégis a kellő derűvel adja a tudomásomra. Egyvalamire itt mindenképp ki is kell térni: a versenyzők kétharmadát a szebbik nem adta, elsőre ez akár meglepőnek is tűnhet. Vannak bizonyos munkafolyamatok, amihez elkél a férfierő, más műveleteket, a gyúrást például ma már általában modern gépek végzik. Az a tudás, amit Alexandra az Árpád Szakképző Iskola Szent István Szakképző Iskolájában kapott, még a régi, klasszikus pékszakma tudnivalóira épül. A kézimunka? Jó erőben vagyok - mondja, s efelől egy percig sem lehet kétségem.

Beszélgetés közben szinte váratlanul, átkötések nélkül tér rá a pékszakma lényegére, precízen, pontosan, mintha még mindig a vizsgabizottság előtt felelne. A laikus közönség a szakkifejezéseknek jó, ha csak a felét értené meg, az asztalán mégis minden nap ott a végeredmény. Kemény szakma a pékeké, ő is jól tudta ezt, amikor erre a pályára lépett, mindezt mégis a kellő derűvel adja a tudomásomra. Egyvalamire itt mindenképp ki is kell térni: a versenyzők kétharmadát a szebbik nem adta, elsőre ez akár meglepőnek is tűnhet. Vannak bizonyos munkafolyamatok, amihez elkél a férfierő, más műveleteket, a gyúrást például ma már általában modern gépek végzik. Az a tudás, amit Alexandra az Árpád Szakképző Iskola Szent István Szakképző Iskolájában kapott, még a régi, klasszikus pékszakma tudnivalóira épül. A kézimunka? Jó erőben vagyok - mondja, s efelől egy percig sem lehet kétségem.

Beszélgetés közben szinte váratlanul, átkötések nélkül tér rá a pékszakma lényegére, precízen, pontosan, mintha még mindig a vizsgabizottság előtt felelne. A laikus közönség a szakkifejezéseknek jó, ha csak a felét értené meg, az asztalán mégis minden nap ott a végeredmény. Kemény szakma a pékeké, ő is jól tudta ezt, amikor erre a pályára lépett, mindezt mégis a kellő derűvel adja a tudomásomra. Egyvalamire itt mindenképp ki is kell térni: a versenyzők kétharmadát a szebbik nem adta, elsőre ez akár meglepőnek is tűnhet. Vannak bizonyos munkafolyamatok, amihez elkél a férfierő, más műveleteket, a gyúrást például ma már általában modern gépek végzik. Az a tudás, amit Alexandra az Árpád Szakképző Iskola Szent István Szakképző Iskolájában kapott, még a régi, klasszikus pékszakma tudnivalóira épül. A kézimunka? Jó erőben vagyok - mondja, s efelől egy percig sem lehet kétségem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!