Gazdaság

2010.07.28. 18:35

Az olasz törvényhozás megszavazta a takarékossági csomagtervet

Az olasz képviselőház bizalmat szavazott szerdán a kormánynak, amely a bizalmi kérdéshez kötve terjesztette be takarékossági csomagtervét.

MTI

A csomag 25 milliárd euróval csökkenti a következő két évben a költségvetés kiadásait, elsősorban a közszférában dolgozók fizetésének befagyasztása, és az adók hatékonyabb beszedése révén.
Silvio Berlusconi miniszterelnök jobboldali kormánya kényelmes parlamenti többséggel rendelkezik, ezért a megszorítások elfogadása nem volt kétséges, noha igen komoly bírálatokat váltott ki az olasz társadalom különféle rétegeiben. Az ellenzéki Demokrata Párt szerint az igazságtalan intézkedések elfojtják a gazdasági növekedést, amelynek amúgy is csak halvány jelei vannak.
Belpolitikai kommentátorok szerint most, hogy a költségvetés "átment", Berlusconi arra a rivalizálásra fog összpontosítani, melyet a kormánypártban folytat az alsóház elnökével, Gianfranco Finivel. Ez utóbbi a saját pártját oszlatta fel, hogy Berlusconival közösen újat építsenek fel, de arra panaszkodik, hogy "a kormányban nincs szólásszabadság". A két politikus ritkán jelenik meg közösen a nyilvánosság előtt, de akkor egymás sértegetésére használják ki az alkalmat.
A találgatásokra reagálva Berlusconi szerdán közölte, hogy nem áll szándékában változtatni a kormánykoalíción, sem a kormányon. "Ez egyáltalán nem lehetséges" - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!