Gazdaság

2010.08.25. 06:24

Cselédsorba jutnak? Változtak az alkalmi munkavállalás szabályai

Székesfehérvár - Ismét változtak az alkalmi munkavállalás szabályai. A háztartási alkalmazottakra vonatkozó szabályok miatt csak "cselédtörvényként" szerzett hírnevet a törvény.

Miskei Anita

Háztartási alkalmazottat magánszemély foglalkoztathat az új törvény szerint. Így tehát egy egyéni vállalkozó az irodájának takarítására nem, ám a lakásának tisztán tartására alkalmazhat magánszemélyt , és adót sem kell fizetnie utána. Viszont az ilyen módon foglalkoztatott embereknek nem jár sem szabadság, sem minimálbér, illetve a munka törvénykönyvének védelme alól is kiesnek. A foglalkoztatónak nem kell adót és járulékokat fizetnie, ha háztartási munkára magánszemélyt alkalmaz. Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvény alapján a munkavállaló ilyen jogcímen kapott bevétele adórendszeren kívüli, azaz őt sem terheli ezzel összefüggésben adó- és járulékfizetési kötelezettség. Ám emiatt a dolgozónak nincs társadalombiztosítása, csak baleset esetén jár neki orvosi ellátás.


Bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli. A dolgozó kérésére viszont a munkaadó köteles igazolást adni (egyszeri alkalommal vagy akár minden hónapban is) arról, hogy a háztartási alkalmazottnak mennyi fizetést adott, illetve hány napot dolgozott nála. Ez az irat bélyegző nélkül is érvényes.
Az adó- és járulékmentesség feltétele, hogy a munkaadónak havonta, a munkavégzés megkezdése előtt az APEH-hez be kell jelentenie a háztartási alkalmazott és a saját adóazonosítóját és társadalombiztosítási azonosítóját. Azaz, ha valakit augusztus 22-én és még szeptember 3-án is foglalkoztat egy magánszemély, akkor augusztus és szeptember hónapokban is teljesítenie kell kötelezettségét. Ez történhet elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül, telefonon, illetve  a fogadásra alkalmas informatikai alkalmazás elkészülésétől, azaz december elsejétől   SMS-ben is. A törvény szerint a bejelentésre azért van szükség, hogy az adóhatóság továbbíthassa az adatokat a munkaügyi hatóság és a nyugdíjbiztosítási szerv felé.
 Ha a munkaadó a bejelentési és regisztrációsdíj-fizetési kötelezettséget elmulasztja, akkor akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat, és még meg is adóztatják.
  A foglalkoztatót a bejelentés nyilvántartásba vétele kapcsán havi 1000 forint összegű regisztrációs díj fizetésére kötelezik, amelyet postai úton, banki átutalással vagy az állami adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain működő POS-terminál használatával fizethet ki az alkalmazó.
A háztartási alkalmazott foglalkoztatásával kapcsolatos bejelentési szabályok ugyan már élnek, de a regisztrációs díj megfizetésére vonatkozó rendelkezést csak szeptember 15-étől kell alkalmazni. Augusztus 15-étől 45 napon belül a háztartási munkára létrejött foglalkoztatásra az általános szabályok szerinti bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettségek nem vonatkoznak.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról

Az egyszerűsített foglalkoztatás három típusának időkorlátai részben megváltoztak. A mezőgazdasági idénymunkánál a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladhatja meg az egy naptári éven belül a 120 napot, ahogyan a turisztikai idénymunka során sem. Az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapon belül legfeljebb 15 napig tarthat, s egy éven belül nem lehet több 90 napnál. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!