Gazdaság

2011.03.29. 17:58

Segítenek a gazdáknak

Székesfehérvár - A MVH megyei kirendeltségének kezdeményezésére megalakult az egységes kérelem igénylésében közreműködők munkáját koordináló szakmaközi szervezet.

Klecska Ernő

Az egységes kérelemben 21 jogcím igénylésére nyílik lehetőség, amelyikből a legfontosabb a területalapú támogatás, mely önmagában megközelítőleg 17 milliárd forint támogatást jelent Fejér megyében. Az alakuló ülésen a munkát végző szervezeteken (MVH, Földművelésügyi Igazgatóság, Agrárkamara) kívül az agrárium érdekképviseletei is részt vettek, és a téma fontosságára való tekintettel, a Fejér Megyei Kormányhivatal képviseletében Paróczai Csaba igazgató is jelen volt. Az ülésen Bögyös Zsolt, az MVH Fejér Megyei Kirendeltségének vezetője elmondta, március 21-én megnyílt az egységes kérelem elektronikus kitöltő felülete, amelyet az MVH honlapján lehet elérni.  A kérelmeket csak ügyfélkapun keresztül történő belépés után lehet kitölteni. Azon ügyfelek, akik nem rendelkeznek saját ügyfélkapus regisztrációval, meghatalmazott vagy technikai közreműködő (falugazdász vagy agrárkamarai tanácsadó) segítségével tölthetik ki és adhatják be kérelmeiket.
 Czetnerné Kócsa Márta,  a kormányhivatal földművelésügyi igazgatója elmondta, a falugazdászok a hat körzetközpontban végzik a technikai segítségnyújtást a támogatási kérelmek kitöltésében. A nagyobb településeken, ahol a gazdálkodók száma indokolttá teszi és a technikai feltételek is adottak, kihelyezett ügyfélszolgálatot tartanak.

Turcsányi Sándor a megyei agrárkamara titkára felhívta a figyelmet arra, hogy a technikai közreműködők korábbi meghatalmazása megszűnt, ezért a 2009-ben postázott belépési jelszóra szükség lesz az igénylések elkészítéséhez. Akik nem rendelkeznek jelszóval, annak az igénylésben segítenek a technikai közreműködők (falugazdászok, agrárkamarai tanácsadók). Ebben az esetben minél előbb érdemes felvenni a kapcsolatot velük, hogy az új jelszó a támogatási kérelem kitöltésekor rendelkezésre álljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!