Gazdaság

2011.07.21. 15:49

Nem terjedhet át más országokra az adósságválság a megállapodás tervezete szerint

Megerősítik pénzügyi konszolidációs vállalásaikat az euróövezet érintett államai, a Görögország számára kidolgozott támogatási program pedig egyszeri és kifejezetten erre az országra szabott - derül ki a zónát alkotó országok állam- és kormányfőinek a csütörtöki brüsszeli találkozón tárgyalt nyilatkozattervezetéből.

MTI

A találkozó alatt már kiszivárogtatott szöveg - amely kedvező fogadtatásra talált a nemzetközi pénzügyi piacokon is - egyértelművé teszi, hogy az övezet országai készek segíteni Görögországnak a tetemes adósságállomány csökkentésében.
A tervezetből az is kiderül, hogy ebben szerepet vállalnak a magánbanki hitelezők is. 
 A szöveg egyértelmű teszi, hogy az uniós támogatás visszafizetési feltételei más érintett országok számára is kedvezőbbé válnak.

Alacsonyabb kamatra és hosszabb futamidővel kaphatnak kölcsönt a bajba került euróövezeti tagországok, Görögország pedig további 71 milliárd euró támogatás kap - szivárgott ki csütörtökön a 17 országból álló övezet vezetőinek csúcstalálkozójáról. A piacok jól fogadták az információkat, az euró erősödött, a tőzsdemutatók pedig emelkedtek a hírek hatására, erősödött a forint is, a BUX budapesti tőzsdeindex pedig pluszban zárt.
A második görög mentőcsomagba az euróövezeti tagok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 71 milliárd eurót ajánlhat fel, amihez a dél-európai ország magánhitelezői további milliárdokat tehetnek hozzá, részvételük pontos formája azonban még bizonytalan - mondták diplomaták az AFP francia hírügynökségnek.
A Reuters jelentése szerint az euróövezeti országok csúcstalálkozóján tárgyalt egyezménytervezet alapján az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) hiteleinek kamatait a jelenlegi 4,5-5,8 közötti szintről 3,5 százalék körüli szintre csökkentik, a futamidőt pedig megduplázzák, 7,5 évről 15 évre emelik.
Az EFSF továbbá az IMF hiteleinek mintájára elővigyázatossági kölcsönt is nyújthat, vagyis kisegíthet olyan euróövezeti tagországokat, amelyek nincsenek akut finanszírozási válságban, de a tendenciák arra utalnak, hogy szorult helyzetbe kerülhetnek. Az EFSF bankok feltőkésítésében is részt vállalhat kormányoknak nyújtott hitelek révén, és a másodpiacon is vásárolhat majd államkötvényeket.
A terv főbb elemeinek nyilvánosságra hozatalát követően az euró erősödésnek indult, délután 17 órakor 1,4383 dolláron jegyezték a délelőtt 10 órai 1,4141 dollár után. A nyugat-európai tőzsdék mutatói a hírek hatására pozitívba fordultak, és emelkedéssel nyitottak délután a New York-i tőzsdeindexek. Budapesten pluszban zárt a BUX, a forint pedig erősödött, a svájci frankot 228 forint alatt, az eurót pedig 268 forint alatt jegyezték 17 órakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!