Gazdaság

2011.08.17. 02:29

Egy területen nincs válság

Budapest - A mostani immár a második negyedév, amikor növekedést produkált a lízingpiac - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A számok alapján a válság ugyan véget ért, a fellendülésre azonban még várni kell.

nincs nev

Mint a Magyar Lízingszövetség minapi sajtótájékoztatóján elhangzott, elsősorban a mezőgazdasági gépek, az IT irodai eszközök kihelyezése terén érezhető javulás, bár az idei második negyedévben megállt a gépjármű-finanszírozás évek óta tartó visszaesése, és növekedésnek indult a lakáslízing is. Az idei két egymást követő negyedév növekedése alapján hivatalosan is vége a válságnak a lízingpiacon - jelentette ki a szövetség főtitkára. Az idei év első felében a lízingcégek 159,19 milliárd forint új forrást helyeztek ki, ez 16 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a lízingszerződések száma 2,3 százalékkal csökkent, de emelkedett az egy szerződésre jutó kihelyezés értéke. Csökkent a piaci koncentráció, főként az autók és a gépek területén. A portfólió értéke 4,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, kockázatossága azonban lassan mérséklődik. Egyre több viszont a késve, illetve a nem fizetők aránya mind a vállalati, mind a lakossági ügyfelek között. A lakosság fizetőképességének és fogyasztásának változásával függ össze, hogy az új ügyfelek között inkább a kkv-k, a nagyvállalatok és az önkormányzatok aránya emelkedett a második negyedévben.
A kereslet szerkezetében kezdenek visszaállni a válság előtti arányok. A gépjármű-finanszírozásban a retail autó kihelyezések értéke nőtt (3,9 százalékkal) a tavalyihoz képest, a szerződések száma ugyanakkor kissé visszaesett (-2,1 százalék). A portfólió értéke egy év alatt 4,4 százalékkal csökkent. Tavaly még a harmadik negyedévben is szinte azonos volt a hitel és a pénzügyi lízing aránya, az idei első félév végére a pénzügyi lízing aránya 60 százalékra emelkedett. Az önrészek csökkenése többnyire megállt, a szerződések 67,5 százalékát 2-5 év közötti futamidővel kötötték. Tíz évnél hosszabb futamidővel egy éve szinte nem született szerződés. Élénkülést mutat a flottafinanszírozás, 3,6 százalékkkal több szerződést kötöttek az előző év azonos időszakához képest. A tőkekintlévőség az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent, az új kihelyezések értéke viszont 3,2 százalékkal alacsonyabb. A flotta-finanszírozáson belül a nőtt a hitelkihelyezés és az operatív lízing aránya (20, illetve 67 százalékra) a pénzügyi lízing rovására. Az önrész aránya a pénzügyi és operatív lízing esetében nőtt. A haszongépjármű-finanszírozás érezhetően meglódult, a kihelyezések 29,7, a szerződések száma 26,6 százalékkal nőtt, leginkább a pénzügyi lízing népszerű. Az ágazat egyértelműen profitál az exportkonjunktúrából. - A vállalatok fizetőképességének a javulása is érezhető már. A most bedőlő autóhitelek vagy lízingkonstrukciók két-három éves szerződések, ezek többsége szinte menthetetlen , mert az ügyfél helyzete olyan, hogy számára már nincs más megoldás - mondta el lapunknak Lévai Gábor. A gépek és berendezések finanszírozásában rendkívül ingadozó a helyzet, a kihelyezések ugyan 49 százalékkal, a szerződések száma 18 százalékkal emelkedett, az építőgépek piaca azonban csak kis javulást mutat, a mezőgépeknél viszont - főleg az EU-támogatásoknak köszönhetően - nagymértékű a növekedés. Az IT-berendezések esetében a rövid futamidejű operatív lízing a népszerű, a kihelyezés 84 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Új trend a lakásfinanszírozásban a vállalati ügyfelek rekordnak számító növekedése (22,7 százalék), ma már a kkv-k egy része is vásárol lakásokat üzleti tevékenysége folytatásához (ügyvédek, orvosok, könyvelőirodák, tanácsadó cégek). Jelenleg minden ötödik ügyfelet lízingcégek finanszíroznak. Az ingatlanfinanszírozást a rendkívül alacsony árak jellemzik.A problémás üzletek többsége a lakossági ügyfelekhez kötődik. Éves sztén 15-20 ezer autó kerül vissza a finanszírozóhoz, jellemzően még a futamidő elején, zömmel az első évben. A válság kezdetén ez a szám kissé megemelkedett, mostanra viszont már visszaállt erre a szintre. A fizetési nehézségek áthidalását a lízingcégek főként a futamidő kitolásával segítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!