Bulvár-celeb

5 órája

Így néz ki a világ második legnagyobb gyémántja, most találták meg

A botswanai Karowe bányában találták a hatalmas gyémántot. Egy új röntgentechnológiának köszönhető, hogy előkerült.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Gigantikus gyémántot talált a Lucara nevű gyémántipari vállalat a világ egyik legfontosabb kitermelési helyszínén, a Botswanában található Karowe bányában. A szenzációs lelet azonnal átrendezte a világ legnagyobb gyémántjainak listáját, és nyersgyémántként rögtön a második helyre lépett - írja az Origo.

A férfitenyér-nagyságú drágakő 2.492 karátos, ennél csak egy nagyobb gyémántot ismerni jelenleg a világon.

A most bemutatott fantasztikus lelet megtalálása a vállalat szerint a 2017-ben bevezetett röntgentechnológiát dicséri, amit kifejezetten a nagyméretű gyémántok megtalálására alkalmaznak a bányában.

A Lucara karowei bányája jó ideje ismert óriási köveiről. 2015-ben innen került elő a Lesedi La Rona, mely később 53 millió dollárért talált gazdára, a 813 karátos Constellation nevű gyémántért 63 millió dollárt adtak. 

A világon eddig megtalált legnagyobb gyémánt a 3.106 karátos Cullian volt, amely 1905-ben, Dél-Afrikában, Pretoria közelében került elő. Több darabra vágták, melyek közül a két legnagyobb – Afrika Nagy Csillaga és Afrika Kis Csillaga – a brit koronaékszereket díszíti.

Lucara Diamond Corp--LUCARA RECOVERS EPIC 2-492 CARAT DIAMOND FR
Fotó: Lucara Diamond Corp.

Mennyit ér? A most bejelentett 2.492 karátos drágakő kapcsán az egyik legizgalmasabb kérdés természetesen az, hogy mennyit érthet. Ugyanakkor erre egyelőre nem lehet pontosan válaszolni, a drágakő forgalmi értéke több tényezőtől függ. Például függ a tisztaságától, attól, hogy mikor dobják piacra (feltételezhető, hogy a vállalat gondosan előkészített árverésen keres majd vevőt rá), és attól is, hogy értékesítést követően vagy esetleg azt megelőzően több darabra kell-e vágni. Amennyiben igen, úgy természetesen előfordulhat, hogy hátrébb csúszik a legnagyobb gyémántok listáján a most nyersgyémántként elfoglalt második helyről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!