Bulvár-celeb

2 órája

Vigyázat! Megbetegedhetsz, ha így mosod a gyümölcsöt

A mosatlan gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása veszélyes lehet, de az is, ha túlzásba visszük az óvatosságot és nem úgy mossuk meg, ahogy kell.

MW

Fontos, hogy a szennyeződést mossa le a zöldségről, gyümölcsről, mielőtt megeszi

Forrás: Shutterstock

Fotó: Joyseulay

A szakemberek között teljes az egyetértés abban, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket az elfogyasztásuk vagy a felhasználásuk előtt mindig alaposan meg kell mosni. Még akkor is, ha a héját nem esszük meg, mint például a narancs esetében, ugyanis szennyeződés hámozáskor a gyümölcshúsra kerülhet. De ennél rosszabb is történhet. 

Milyen kockázatokkal jár, ha mosatlan terméket fogyasztunk? 

A szennyeződések, a kosz csak a jéghegy csúcsa. Az igazi veszélyt a kórokozók, vagyis a baktériumok, vírusok és paraziták jelentik, amelyek a gyümölcsökhöz és zöldségekhez tapadnak. 

Ezek a szennyeződések élelmiszer-eredetű betegségekhez vezethetnek, amelyek közül néhány nagyon súlyos kimenetelű lehet. Az E. coli és a szalmonella például egyértelműen összefüggésbe hozhatók a mosatlan vagy nem megfelelően mosott termékek fogyasztásával. Ezenfelül növényvédő szerek és más vegyszerek kerülhetnek a szervezetünkbe, ha nem elég körültekintően mossuk el a gyümölcsöket, zöldségeket - írja a mindmegette.hu.

Red,Apples,,Red,Tomatoes,And,Orange-colored,Oranges,Are,Washed,With
Mosószert soha nem használjon, árthat
Fotó: Aliye Enginsu / Forrás: Shutterstock

Hogyan kell helyesen megmosni a gyümölcsöket, zöldségeket? 

Minden terméket – még az otthon termesztett biopiacról vásároltat is – folyó ivóvíz alatt kell alaposan átmosni. A vastagabb külső héjú vagy barázdákkal rendelkező termékeket, mint például a burgonya, avokádó, dinnye, a hámozás előtt egy puha sörtéjű kefével érdemes át is dörzsölni.

De nincs szükség szappan vagy mosogatószer használatára, sőt, valójában káros is lehet. A gyümölcsök, zöldségek héja ugyanis valamelyest porózus, vagyis átengedi ezeket a tisztítószereket, így bejutnak a gyümölcshúsba is, amit utána elfogyasztunk.

A folyó víz alatti alapos átmosás elegendő.

A szódabikarbóna segíthet

Mosogatószert nem, de természetesen tisztítóanyagokat használhatunk a gyümölcsök, zöldségek átmosására. Ilyen például a szódabikarbóna, amiből elég kb. 1 teáskanálnyit tenni a vízbe, majd ebben néhány percig ázni hagyni a termést. Ám ezután is alaposan át kell öblíteni az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt vagy zöldséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!