Közel-keleti konfliktus

2 órája

Izrael megelőző csapást mért Libanonra, a Hezbollah rakétaesőt zúdított Észak-Izraelre – frissül

Az izraeli–palesztin háború 324. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ezen az észak-izraeli állásból készült fotón egy Hezbollah UAV látható, amelyet az izraeli légierő elfogott Észak-Izrael felett 2024. augusztus 25-én

Forrás: AFP

Fotó: Jalaa MAREY

Cikkünk frissül!

Az amerikai elnök folyamatos kapcsolattartást kért Izraellel

Joe Biden amerikai elnök vasárnap utasította tisztviselőit, hogy „folyamatosan” tartsák a kapcsolatot Izraellel azt követően, hogy az izraeli hadsereg vasárnap megelőző csapásokat hajtott végre Libanonban a libanoni síita Hezbollah mozgalom által indított „nagyszabású támadás” ellen.

Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében kifejtette, továbbra is támogatni fogják Izrael önvédelemhez való jogát, és a regionális stabilitásért dolgoznak. Hozzátette: Joe Biden elnök utasítására „magas rangú amerikai tisztviselők folyamatos kapcsolatban állnak izraeli kollégáikkal”.

Nem sokkal később a Pentagon szóvivője azt mondta: „szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, egyben világosan közöltük, az Egyesült Államok kész támogatni Izrael védelmét”.

Izrael megelőző csapást mért Libanonra, a Hezbollah rakétaesőt zúdított Észak-Izraelre

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap helyi idő szerint reggel 5 óra előtt megelőző támadást indított Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah mozgalom több mint háromszázhúsz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukr július 30-i célzott kivégzésére Bejrútban.

A szervezet közölte, hogy bosszújának ez csak az első hulláma.

Vasárnap reggelre összehívták Izraelben a biztonságpolitikai kabinetet. A hatóságok a következő két napra rendkívüli helyzetet hirdettek Izraelben Tel-Aviv környékétől északra, a hátországban – jelentette be a katonai szóvivő.

Korlátozták a gyülekezést, zárt helyeken legfeljebb háromszázan lehetnek együtt. Galileában és a Golán-fennsíkon az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

A katonai rádió jelentése szerint több mint száz katonai repülőgép akadályozta meg – fél órával kezdete előtt – a Hezbollah tervezett támadását, amely Izrael középső részében lévő katonai létesítmények ellen is irányult volna.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet jelentése szerint Tel-Aviv térségében stratégiai létesítményekre terveztek csapást mérni, köztük a Ben Gurion repülőtérre. Biztonsági forrás szerint a Hezbollah „több ezer lövedékkel tervezte támadását végrehajtani több száz katonai és stratégiai célpont ellen”. A hadsereg szerint a vadászgépek több ezer rakétaütegre mértek csapást Libanonban, és elfogták a Hezbollah Izrael felé irányuló lövedékeinek nagy részét.

Vannak támadási terveink is, amelyeket teljes mértékben bemutatunk a politikai szintnek. Amit a politikai szint jóváhagy, azt végrehajtjuk

– nyilatkozták a hadsereg illetékesei. A hadsereg becslése szerint a Hezbollah jelenleg felméri a helyzetet, és megvizsgálja a vasárnap reggeli támadás eredményeit.

Jiszráel Kac külügyminiszter számos ország külügyminiszteréhez címzett levelében Izrael támogatását kérte a Hezbollahhal, Iránnal és az általuk irányított milíciákkal szemben, egyben hangsúlyozta, az izraeli hadsereg csak azután mért csapást a libanoni Hezbollahra, miután azonosította az Izrael ellen tervezett nagyszabású rakéta- és dróntámadást.

Galilea északi részén, Manot faluban eltaláltak egy lakóházat és egy baromfifarmot, amely lángra kapott és megsemmisült, a tüzet eloltották. Emberéletben nem esett kár. A Haifától északra fekvő Akkó városában repeszek könnyebben megsebesítettek egy nőt.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában