Republikon Alapítvány

2 órája

Jelentős összeggel külföldről finanszírozták a baloldali alapítványt

A Republikon Alapítvány beszámolója szerint érkeztek külföldi pénzek Brüsszelből, illetve a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól és szervezeteitől egyaránt - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője

Forrás: MW

Fotó: Teknős Miklós

A bevallottan balliberális formációk – így például az MSZP és a Párbeszéd – munkáját segítő Republikon Alapítvány támogatóit és eredményeit nemrégiben mutatta be a lap.

Mint írják, időközben megjelent a korábbi SZDSZ-es államtitkárhoz, Horn Gáborhoz tartozó intézmény 2023-as évről szóló beszámolója is.

A Republikon Tudományos, Oktatási és Kutatási Alapítvány bevételei 2023-ban megközelítették a százmillió forintot.

Értékesítésből 5,3 millió származott, ami az egy évvel korábbi háromszorosa, miközben az egyéb bevételek soron szereplő összeg negyedével nőtt, így 91,8 milliót tett ki. A kiadások is hasonlóképp alakultak, a szervezet nagyjából nullás eredménnyel zárta az elmúlt évet. Az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől származó támogatások 30 százalék feletti növekedést mutattak, így meghaladták a 82 millió forintot 2023-ban.

Az szja-felajánlások hiánya azt mutatja, hogy a magyar adófizetők nem díjazták különösebben a baloldali alapítvány munkáját, miközben külföldről az összes bevétel 84 százalékát finanszírozták.

A beszámoló tanúsága szerint érkeztek külföldi pénzek a Republikonhoz Brüsszelből, illetve a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól és szervezeteitől egyaránt – nem csoda, hogy Horn „Köszönet Soros Györgynek” címmel publikált írást a HVG-n.

Az Open Society Foundations egészen pontosan 80 ezer dollárt, azaz közel 30 millió forintot küldött Hornéknak.

A Republikon Intézet Kft. eközben közel 5 millió forinttal kevesebb bevételre tett szert, mint 2022-ben, 36,3 milliónyi árbevétel folyt be a céghez. Ebből ugyan nem sok profit maradt, de a 2022-ben termelt 4,5 milliós veszteséget követően az elmúlt évet legalább 307 ezer forint pluszban zárta Horn cége.

Erzsébetváros önkormányzatával már bizonyára óvatosabban szerződik a közvélemény-kutató, miután Niedermüller Péter lebuktatta magát, és fény derült a vejéhez köthető céggel még 2021-ben kötött 6,2 millió forintos szerződésre.

Horn körei összességében nagyjából 47,5 millió forint értékben kaptak megbízásokat apósától, Niedermüllertől.

A cikk folytatása a részletekkel ITT érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában