Megdöbbentő

3 órája

Ennyit keresett egy tanár a Gyurcsány-korszakban

Gyurcsány Ferenc saját kormányára nézve nem érzi kötelező érvényűnek kijelentését, miszerint „tanárainknak legalább annyit kellene keresniük, mint amennyit egy minisztériumi osztályvezető keres”. Kormányzásuk végén még egyhavi fizetést is elvettek tőlük – hívja fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Gyurcsány Ferenc a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások eredményváróján

Forrás: Origo

Fotó: Ladóczki Balázs

Gyurcsány Ferenc a 2024-es iskolakezdés alkalmából úgy fogalmazott: „Tanárainknak legalább annyit kellene keresniük, mint amennyit egy minisztériumi osztályvezető keres. De nem így van.”

Amint látható, a DK elnöke 2011-ig emlékezett vissza saját tevékenységére, miközben 2004 és 2009 között kormányfő volt, kormányzásuk végén pedig elvettek a tanároktól egyhavi fizetést – írja a Magyar Nemzet.

A lap felidézte, hogy a szocialista kormányzati időszak derekán, még a világgazdasági válság éve előtt, mennyit keresett egy tanár. A számok minden esetben bruttóban értendők.

A Merces 2009-es elemzése szerint 2007-ben 193 200 forint volt a tanárok átlagos jövedelme, és ez a juttatás 2008 második negyedévére lépte át a 200 ezres határt. A Népszabadság egy 2007-es cikkében mindeközben „egy kevésbé fontos területen dolgozó minisztériumi osztályvezető bruttó 412 ezer forintos havi illetményéről” írt. 

Ha ezt – némi jóindulattal – átlagos osztályvezetői fizetésnek tekintjük a Gyurcsány-korszakban, akkor elmondható, hogy 2,13-szor annyit keresett egy minisztériumi osztályvezető akkoriban, mint egy tanár.

Tehát Gyurcsány a ma fennen hangoztatott elvét, miszerint „tanárainknak legalább annyit kellene keresniük, mint amennyit egy minisztériumi osztályvezető keres”, saját kormányára nézve messze nem érezte kötelező érvényűnek.

Összevetésül: idén a kormányzati béremeléssel a tanárok átlagbére 670-680 ezer forintra nőtt, 2025. január elsejével – tehát az idei tanévben – pedig bruttó 820 ezer forintra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy további 21 százalékos növekedés várható. Utóbbi összeg mintegy 4,25-szöröse a 2007-es, Gyurcsány-féle átlagos tanárbérnek. Azóta mintegy 132 százalék volt a kumulált infláció,

a szocialista időszak átlagos havi tanári bére ma mintegy 448 ezer forintnak felelne meg. Még egyszer érdemes megismételni, hogy ehhez képest 820 ezer forintos lesz a tanári átlagbér 2025. január elsejétől.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában