Bulvár-celeb

3 órája

Megtalálták egy 12 éve eltűnt hegymászó holttestét a Mount Everesten

Három másik elhunyt mellett egy 12 éve odaveszett cseh hegymászó holttestét is megtalálták az idei "nagytakarításon" a Himalájában.

MW

A kép illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Michaelvbg

A BBC "nagytakarításról" szóló beszámolója szerint az 50 évesen elhunyt Milan Sedlacek volt az egyike annak a négy holttestnek, amelyet a tucatnyi nepáli katonából és 18 serpából álló takarítóbrigád hozott le a nyolcezer méter feletti "halálzónából". A katonák és hegyivezetők a Mount Everestet szabadították meg a felhalmozódott hulladéktól idén májusban és júniusban 8000 méter feletti magasságban.

Döbbenetes mennyiségű szemetet hoztak le a takarítóbrigád tagjai a Mount Everestről
Fotó: AFP

Egy másik holttestről kiderült, hogy az amerikai Ronald Yearwoodé, aki 2017-ben halt meg a Himalájában. A két másik tetem azonosítása még folyamatban van.

A cseh hegymászó a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsa, a Lhoce megmászása közben vesztette életét. Az egyik serpa, aki most a holttestet megtalálta, már 2012 májusában, néhány nappal Sedlacek halála után, egy német hegymászót kísérve belebotlott a holttestbe, azonban akkor - úgy mint a többi hegymászó és hegyivezető is -  kénytelen volt a sorsára hagyni.

Martin Sedlacek tagja volt egy cseh expedíciónak, amelyet a Mount Everest első cseh megmászója, Leopold Sulovsky vezetett a 8516 méteres Lhocéra. Az expedíció tagjainak korabeli beszámolója szerint Sedlaceknek is sikerült feljutnia a csúcsra, a visszaúton azonban belehalt a kimerültségbe - írja az MTI a CTK cseh hírügynökség közlése alapján.  

Mount Everest and Lhotse with buddhist prayer flags
A takarító csapatok 8000 méter felett dolgoztak
Forrás: Getty Images/Illusztráció

A hegymászó holttestén megtalálták a személyi okmányait is.

A nepáli hatóságok 2019 óta küldenek takarítóexpedíciót a hegymászók által kedvelt himalájai hegyekre, de csak idén első ízben szedték össze a szemetet és a holttesteket a 8000 méter feletti halálzónában. 

A takarítók öt holttest lehozását vették tervbe, de csak négyet sikerült lehozniuk, viszont találtak egy csontvázat alacsonyabb magasságban is.

Mintegy száz éve vannak feljegyzések a Moun Everestre induló hegymászókról, azóta közel 300 ember halt meg a világ legmagasabb hegyén. Tavaly tizennyolcan vesztették életüket, idén eddig nyolcan. Mivel a fagyott holttestek mozgatása rendkívül nehéz, igen veszélyes és költséges is, az odaveszett hegymászók gyakran hosszú évekre a hegyeken maradnak.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!