Biztató kezdet

2 órája

Győzelemmel kezdtek a magyarok a budapesti sakkolimpián

A férfiaknál és a nőknél is a várakozásoknak megfelelő könnyű győzelemmel kezdett a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpián.

MW

Lékó Péter nemzetközi nagymester (j) és a salvadori Jorge Ernesto Giron a 45. sakkolimpia első fordulójában

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A nyitólépést Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi szövetség elnöke és Polyánszky Zoltán, a magyar szövetség elnöke tette meg az első táblánál a BOK Csarnokban zajló eseményen.

A férfiaknál a nyitókörben ahogy a legtöbb kiemelkedő csapatban, úgy a magyaroknál sem mutatkozott be a legjobb játékos, azaz Rapport Richárd,

 aki a világbajnok kínai Ting Li-zsenhez, a világbajnokjelölt indiai Domárádzsu Gukéshez és a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsenhez hasonlóan nem ült asztalhoz.

Résztvevők a 45. sakkolimpia első fordulójában a BOK Csarnokban
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A magyar csapatnak azonban nélküle sem okozott gondot Salvador felülmúlása, ugyanis az egész torna egyik első sikerét Szanan Szjugirov aratta a második táblán, miután ellenfele a 17. lépésben nagyot hibázott, az orosz születésű nagymester pedig a világos bábukat vezetve minőségelőnyét - huszár helyett bástyát nyert - a 25. lépésre győzelemig fokozta. 

A hazai együttes másik három tagja ennél jóval tovább ült az asztalnál, de végül mindannyian begyűjtötték a teljes pontot a közép-amerikai riválisukkal szemben. 

Az éltáblán a nagy visszatérő Lékó Péter, míg a harmadikon Berkes Ferenc sötéttel fokozatosan növelte fölényét egészen a rivális feladásáig, Gledura Benjaminnak viszont - az elemző programok szerint - világossal kevésbé sikerült jól a megnyitása, a középjátékban ugyanakkor átvette az irányítást és százszázalékossá tette a magyar diadalt.

Az esélyes csapatok közül India 4-0-ra verte Marokkót, az Egyesült Államok 3,5-0,5-re múlta felül Panamát, Kína 4-0-ra nyert a Dominikai Köztársaság ellen, míg a címvédő Üzbegisztán 3,5-0,5-re győzte le Trinidad és Tobagót.

A nőknél hasonló forgatókönyv szerint született 4-0-s magyar siker Puerto Rico ellen. 

A harmadik táblán ellenfele korai hibáját kihasználva Papp Petra világossal hamar feladásra késztette riválisát, míg a 17 évesen már éltáblás Gaál Zsóka világossal és a második táblán játszó Terbe Julianna sötéttel a gyalogelőnyét váltotta győzelemre fölényét fokozatosan növelve. A negyedik táblán a rutinos Lázárné Vajda Szidónia szorosabb végjátékban, 74 lépés után kerekedett a közép-amerikai játékos fölé.

A nőknél a két nagy favorit közül Georgia szintén 4-0-s diadallal kezdett az Egyesült Arab Emírségek ellen, India pedig egy táblán remizve 3,5 pontot gyűjtött Jamaicával szemben, akárcsak Kirgizisztán ellen a címvédő Ukrajna.

A férfiaknál a B és az U25-ös csapat ugyancsak mind a négy partiját megnyerve diadalmaskodott Hongkong, illetve Guyana felett. A nőknél a második számú négyes szintén százszázalékosan verte Mozambikot, a 25 éven aluli kvartett pedig 3-1-re Kuvaitot.

A 45. sakkolimpia csütörtökön 15 órától a második fordulóval folytatódik. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz. A nyílt szekcióban végül 178, a nőknél pedig 162 csapat versenyez egymással.

Eredmények, 1. forduló:

férfiak:

Salvador–Magyarország 0-4

Giron Jorge Ernesto (2276 Élő-pont)–Lékó Péter (2666) 0-1

Szanan Szjugirov (2644)–Chavez Ricardo Ernesto (2185) 1-0

Arias Daniel (2213)–Berkes Ferenc (2605) 0-1

Gledura Benjamin (2628)–Morales Carlos (2131) 1-0

Hongkong–Magyarország B 0-4

Guyana–Magyarország U25 0-4

nők:

Magyarország–Puerto Rico 4-0

Gaál Zsóka (2385)–Morales Santos Natasha (1972) 1-0

Rivera Negron Yanira (1805)–Terbe Julianna (2245) 0-1

Papp Petra (2259)-Vega Jimenez Keyshla (1769) 1-0

Alvarado Perez Coralys (1694)–Lázárné Vajda Szidónia (2283) 0-1

Mozambik–Magyarország B 0-4

Kuvait–Magyarország U25 1-3

Hallgassa meg a 45. sakkolimpia hivatalos dalát:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában