Újra a dobogón

2 órája

Pap Bianka ismét remekelt, ezüstérmet nyert 200 méteres vegyesúszásban

Az úszó Pap Bianka ezüstérmet szerzett szombaton az SM10-es sérültségi kategória 200 méter vegyes számában a párizsi paralimpián.

MW

Pap Bianka

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A korábban 100 méter háton címét megvédve arany-, 400 gyorson pedig bronzérmet szerző 24 éves versenyző a délelőtti előfutamból messze a legjobb idővel, 2:33.28 perccel került a délutáni döntőbe, amelyet így a 4-es pályán kezdhetett az ezúttal is teltházas La Défense Arénában.

A pillangó után negyedikként fordult, de aztán háton a várakozásoknak megfelelően az élre állt, s a mellre már fél testhossz előnnyel fordult. Ebben az úszásnemben ugyanakkor megelőzte a 6-oson úszó kínai Csang Meng, aki aztán végig tartotta, sőt növelte is előnyét, Pap pedig 2:29.02 perccel másodikként csapott a célba, teljessé téve ezzel párizsi éremkollekcióját.

A Vasas harmadik paralimpiáján szereplő úszója eddig összesen 2 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet gyűjtött.

A sportolónak nem fejlődött ki a szárkapocscsontja. Gyermekkorában többször is műtötték, de aztán síelés közben elesett, s már nem lehetett rendesen megoperálni.

Pap Bianka kiegészítette éremkollekcióját

Pap Bianka a párizsi magyar küldöttség 14. érmét szerezte, a mérleg most 5 arany, 5 ezüst és 4 bronz.

A magyar úszók 3-3 arannyal és ezüsttel, valamint egy bronzzal zárták a 2024-es paralimpiát.

„Nagyon élveztem ezt a döntőt” – kezdte értékelését az MTI-nek Pap Bianka.

 Száz méter után elhittem, hogy megnyerhetem. Egyáltalán nem láttam a kínait, szerintem mellen szökött meg, mert abban sokkal erősebb. Még a mell-gyors fordulónál is bontottam magamban a pezsgőt, hogy a mellettem úszó holland lánynál gyorsabb vagyok, de akkor észrevettem, hogy valaki nagyon elment. Ekkor egy kicsit összeomlott bennem a világ, még próbálkoztam, de tudtam, hogy ezt a hátrányt már nem tudom behozni. Kicsit csalódott vagyok amiatt, mert a szám közben elhittem, hogy ez aranyérem lesz, de előzetesen bármikor aláírtam volna, hogy egy ilyen kollekciót viszek haza. Szerintem ez nagyon menő, a magyar csapatból csak nekem van ilyen.

A magyar sportoló elárulta: nyolc éve ismeri győztes kínai riválist, de szerinte „ember ennyit még nem javult egy év alatt, mint ő”.
„Meglepő, csak ennyit mondok” – fogalmazott.

Szijjártó Péter is gratulált Pap Bianka elképesztő teljesítményéhez:

Eredmény: úszás, női SM10, 200 m vegyes:

  1.  Csang Meng (Kína) 2:26.81 p
  2. PAP BIANKA 2:29.02
  3. Tatyana Lebrun (Belgium) 2:32.79

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában