Minden légköri változás hatással van a szervezetünkre

2019.09.06. 11:30

Ha hidegfront, akkor fejfájás – Mindenki érzékeny az időjárásra Pintér Ferenc meteogyógyász szerint

Egyetlen nap, pontosabban egyetlen éjszaka leforgása alatt közel tizenöt fokkal hűlt le a levegő, a rövidnadrág után kedd reggel bizony többen őszi kabátban indultak útnak. Ugye önök közül is sokan megérzik az időjárás változását?

Borsányi Bea

Az álmatlanság is gyakori tünet az időjárásra érzékenyek körében Fotó: Shutterstock

– Van, akit jobban, és van, akit kevésbé viselnek meg a változások, de az időjárásra mindenki érzékeny. Ha ez nem így lenne, meghalnánk – kezdte ezzel a számomra némileg meglepő kijelentéssel Pintér Ferenc meteogyógyász, amikor azt kérdeztem tőle, mitől függ, hogy valaki érzékeny-e az időjárásra. – Akinek a szervezete eléggé rugalmas, annál a légköri változások nem okoznak különösebb tüneteket. Ám akiknél a szervezet alkalmazkodóképessége megromlott, bizony megjelenhet fejfájás, ingadozó vérnyomás, alvási vagy emésztési problémák, koncentrációs zavarok, lehangoltság, hogy csak a leggyakrabban előforduló tüneteket említsem. De bármi kialakulhat, mert az időjárásra való érzékenység, illetve az ennek következtében fellépő tünet­együttes egyénileg változó. Minden attól függ, hogy egy adott, már lassabban reagáló szervezetű egyén esetében mit „hoznak össze” az egyéb adottságok, betegségek és problémák – magyarázta a meteogyógyász.

Az egyik rizikófaktor nyilvánvalóan a kor – minél idősebb valaki, annál nagyobb százalékban fordulnak nála elő az időjárásváltozással összefüggő tünetek. De az idősek mellett a gyerekek is érintettek, akiknél a szervezet alkalmazkodóképessége még nem alakult ki teljesen. Náluk persze másmilyen tünetek jelentkeznek – figyelemzavar, tanulási gondok, magatartási problémák. Ám a fejfájás az ő esetükben sem ismeretlen. Érzékenyebbek még a krónikus betegséggel küzdők, akiknek a szervezete amúgy is jobban leterhelt. A mai túlhajszolt világban viszont az időjárásra való érzékenység esetében is megemlíthető a stressz negatív hatása. De vajon milyen konkrét tényezők vannak ránk hatással?

– Az égvilágon minden, ami változó vagy szélsőséges. A sokat emlegetett hideg-, illetve melegfront csak egy részét képezik ennek. Ne felejtsük el, hogy mivel a légkörben élünk, annak minden változása, illetve a tartósan fennálló szélsőséges állapotok életünk minden másodpercében hatnak ránk. Amennyiben nem tudunk ezekhez megfelelően alkalmazkodni, megjelennek az időjárás-érzékenységi problémák – mondta el a szakember.

Az időjárás-érzékenység – amelyet már a görög orvos, Hippokratész is leírt – nem úri passzió. Régen is létezett, legfeljebb nem fordítottak rá akkora figyelmet, nem vizsgálták tudományosan az időjárás és a közérzet vagy bizonyos tünetek közötti összefüggéseket. Ám ma az időjárásban bekövetkező változások sokkal szélsőségesebbek, például a hőhullámok, vagy a jóval hevesebb zivatarok jobban megterhelik az emberi szervezetet. Az időjárás-érzékenység nem gyógyítható, viszont elérhető, hogy ne romoljon tovább, egyes esetekben csökkenhet az érzékenység, sőt akár a tünetek is megszüntethetők.

Az álmatlanság is gyakori tünet az időjárásra érzékenyek körében
Fotó: Shutterstock

– Fontos tisztában lenni azzal, hogy az időjárás-érzékenységet kezelni csak teljesen egyéni módon lehet, hiszen ahány ember, annyi fajta a tünete és a különböző változásokra adott reakciója, a szervezet alkalmazkodóképessége, más szóval a meteoprofilja. A megfelelő terápiás módszer tehát mindig egyénre szabott – hangsúlyozta Pintér Ferenc, aki azt is elmondta, érdemes gyanú esetén meggyőződni arról, valóban időjárás-érzékenyek vagyunk-e, és adott esetben komolyan venni a problémát, mert bizony egy-egy időjárási tényező akár halálesetet is okozhat. De mikor merül fel annak a gyanúja, hogy bizonyos tüneteink hátterében az időjárásváltozás állhat?

– Főként akkor, ha bizonyos tünetek nem állandóan, hanem látszólag rendszertelenül, véletlenszerűen fordulnak elő. Ha valakinek például jó a vérnyomása, netán gyógyszerrel állították be neki, és mégis ingadoznak az értékei. Vagy ha nem állandóan, csak időnként fáj a feje hol erősebben, hol kevésbé. Még erősebb a gyanú, ha orvosi kivizsgálás nem tudta megállapítani a tüneteink okát. Ilyenkor érdemes meteogyógyászhoz fordulni – ajánlotta a szakorvos.

Mit érdemes még tudni? A naponta kiadott orvosmeteorológiai előrejelzések egy-egy időjárási jelenség kapcsán a legáltalánosabb tüneteket sorolják fel, amelyek statisztikai átlagokon alapulnak. Ezért a hozzájuk fűződő tanácsok is általánosak. Összegzésként pedig annyit, jelen esetben is igaz: ha fittebbek, kipihentek, nyugodtak, vagyis relatíve stressz­mentesek vagyunk, megfelelően étkezünk és minden tekintetben odafigyelünk magunkra, akkor csökkenthetjük az időjárás szervezetünkre tett hatásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában