természeti értékek és megóvásuk

2020.05.26. 14:30

A környezetvédelmi jeles napok célja az, hogy felkeltsék a figyelmet

Számos környezetvédelmi tematikájú jeles nap esett a mögöttünk hagyott hét végére. Tudjuk-e eredetük, keletkezésük történetét?

Majer Tamás

Május 22-e az ezredforduló évétől kezdve a biológiai sokféleség nemzetközi napja, 2015 óta pedig már a magyar természet napja is.

A biológiai sokféleség – vagy a biodiverzitás védelmének – világnapja azért éppen május 22-én van, mert 1992ben az ENSZ egyik konferenciáján e napon fogadták el a szervezet tagjai a Biológiai sokféleség egyezmény címet viselő dokumentumot.

A magyar természet napjának célja figyelemfelhívás: hazánk természeti értékeinek és erőforrásainak megóvására. A kitüntetett nap „bejegyzéséért” 2014-ben kezdett kampányba a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, s közel 15 ezren csatlakoztak akkor a kezdeményezéshez aláírásukkal. Nem véletlenül választották a szervezetek a május 22-ét, a két jeles nap így azóta is erősíti egymást. Május 24-én van az európai nemzeti parkok napja. E jeles napot először 1999-ben rendezték meg a kontinensen.

Május 24. az első európai nemzeti parkok megalapításának évfordulója; 1909-ben Svédországban összesen 9 terület kapott e napon nemzeti park státuszt. Az első magyarországi nemzeti park – a Hortobágyi Nemzeti Park – 1973-ban nyerte el eme címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában