tonka-mogyoró affogato

2020.06.30. 11:30

Siker! Damniczki Balázs fagylaltja ismét az országos döntőben

A Székesfehérvárt is magában foglaló régióból két cukrászmester három alkotása jutott Az év fagylaltja országos döntőbe, Budapestre.

Szanyi-Nagy Judit

Fagyit kóstolni bárki tud! – gondolhatják. Pedig nem olyan egyszerű dolog az!

A küllem tíz, az íz már 55 százalékban számított!

Képzeljenek el tíz ízt. Tíz különbözőt! Az egyik ribizlis máktorta, a másik sárgabarackos dió, a harmadik tonkababos-mogyorós, a negyedik törökmézes vanília, az ötödik passiógyümölcsös-karamelles. Ugye, hogy nem könnyű egyszerre értékelni ezeket? Az év fagylaltja ötfős zsűrije mégis megtette, s döntést is hozott: utóbbi hármat értékelték leginkább. Ám mielőtt megénekeljük a győzteseket, ejtsünk néhány szót a rendezvényről! Sajnos a pandémiás helyzet miatt átalakult az eredetileg is Székesfehérvárra tervezett esemény: nem nagy fesztivál, helyette egy szerényebb bemutató és kóstoló keretében bíráltak az ítészek. Az év fagy­laltját 1998 óta hirdetik ki, a regionális elődöntőkre a jelenlegi formában most először került sor.

 

Az első állomás Székesfehérvár volt, innen Du­naföldvárra siettek tovább a bírák, hogy végül két nap alatt (kedd és szerda) összesen 43-féle fagylaltot kóstoljanak meg, s közülük 12-ről mondják ki, hogy azoknak helyük van a július 7-ei budapesti döntőben – értesültünk Erdélyi Balázstól, a zsűri szakmai elnökétől. Tőle tudjuk azt is: a dekoráció 10, az állag 35, az íz pedig 55 százalékban számított. Fehérváron egyértelműek voltak a kiemelkedő alkotások, így a továbbjutók is – húzta alá az elnök. A törökmézes vanília és a passió-karamell egy balatonfüredi cukrászdához, míg a tonka-mogyorós affogato a székesfehérvári Damniczki Balázshoz köthető. A Fejér megyei regionális fordulóból ezek a változatok jutottak tovább az országos döntőbe. Damniczki Balázs elmondta: nagy kedvence a tonkabab, így külön örült, hogy a zsűri is emellett az ízvilág mellett voksolt.

A zsűrinek a jövőben sem lesz könnyebb dolga: két nap alatt négy régió összesen 43 fagylaltját kóstolják és véleményezik, amelyből végül tizenkettő jut az országos döntőbe. Nekünk már lesz kinek szurkolnunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában