életmódi

2020.08.20. 14:06

Így növelje a vitaminok és ásványi anyagok hatását

Ha már egyszer vitaminokat, nyomelemeket vagy ásványi anyagokat szedünk, érdemes azokat olyan kombinációban alkalmazni, hogy minél jobban hasznosuljanak.

FMH, Egészségkalauz

Léteznek akár klasszikusnak is nevezhető kombinációk Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az emberek nagy része a C-vitamint tartja az immunrendszert felturbózó mikrotápanyagnak. Ám a szervezet védekező mechanizmusainak a támogatásában a D-vitamin legalább annyira fontos. A kórokozók számára behatolási kaput jelentő légúti nyálkahártyák és a bőr épségének biztosításában jelentős a cink szerepe. Nátha, influenza megelőzésére kombinálják ezt a hármat. A B-vitamin-családba nyolc vízoldékony vitamin (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitaminok) tartozik. A komplex formában történő B-vitamin-pótlás, azaz többféle B-vitamin együttes alkalmazása eredményesebb lehet, mint egy-egy kiválasztott B-vitamin önmagában történő szedése. A B-vitamin-hiánnyal járó idegi bántalmak kezelésében is a komplex B-vitamin-pótlás ajánlott. A modern világban viszonylag gyakori a magnézium hiánya, ami ingerlékenységben, kimerültségben, izomgörcsökben és szívpanaszokban is megnyilvánulhat.

Léteznek akár klasszikusnak is nevezhető kombinációk Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gyakran kombinálják a magnéziumot az idegi és agyi funkciók működésében létfontosságú B6-vitaminnal. Ennek elsősorban akkor van jelentősége, ha a magnéziumhiány idegrendszeri tünetei dominálnak, azaz a stressz, a szorongás vagy a depresszív hangulat a vezető tünetek. Régóta ismert, hogy a vas jobban felszívódik és hasznosul, ha szerves savak, például C-vitamin, azaz aszkorbinsav, almasav vagy citromsav is jelen van mellette. Ma már a vastartalmú készítmények nagy része tartalmaz C-vitamint is. Jobban jelentkezik a szelén hatása, ha azt nem önmagában, hanem egyéb, a bőr, a haj és a körmök számára lényeges mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal együtt adagolják. A szelén, a cink és a C-vitamin egymás „szépítő” hatását erősítik fel nagymértékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában