Hiába gusztusos, mégsem ehető

2021.09.01. 09:00

Meglepetés a bonbonban – Irodai papírhulladékot hasznosít újra Hagara-Nagy Nóra

Csak első ránézésre akarja az ember azonnal megenni azon szépségeket, melyek a gárdonyi Hagara-Nagy Nóra kreativitásának köszönhetően olyan élénken színesek és olyan kedvesen édesség formájúak… A bonbonok azonban nem ehetők – növény lesz belőlük.

S. Töttő Rita

Hagara-Nagy Nóra izgalmas ökomeglepetéseket készít

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Irodai papírhulladékot hasznosít újra ötletének megvalósításához Hagara-Nagy Nóra, ami azonban munkálkodásában csak az ökotudatosság első állomása. Az újrahasznosított papír ugyanis lényegében csak a „vivőanyaga”, mondhatni, bölcsője annak a kedves meglepetésalkotásnak, amelyet évekkel ezelőtt készített először. Nóra magbonbonjai – merthogy így hívja őket – különleges és hasznos darabok: ha elültetjük az édességre hasonlító formákat, a belecsempészett magok kikelnek.

Hagara-Nagy Nóra izgalmas ökomeglepetéseket készít
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– A papír lebomlik, s kikelnek belőle a növények. Kétféle magkeveréket szoktam beletenni: zöldfűszereket – például bazsalikomot, petrezselymet, rukkolát, kaport és hasonlókat –, illetve egynyári virágkeveréket. Ez utóbbi azonban hiába egynyári, olyan magokat tartalmaz, melyeknek köszönhetően tavasztól a fagyokig virágzik. Lehet bárhová ültetni, udvarba, cserépbe otthonra, balkonra egyaránt – meséli Nóra, aki családjával közösen készíti ma már ezeket a szép és ökotudatos alkotásokat. Párja, Illés László keze munkáját dicséri például a grafika és a dizájn.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nóra számára hosszú volt az idáig vezető út: magyar szakon végzett, két gyermeket nevel, és évtizedes „zöld” újságírói múlt áll mögötte, saját ökoblogot is vezetett hosszú ideig. Ökogazdálkodási és ökoturisztikai képzést végzett, hogy a természet szeretete szakmaisággal párosuljon. A magbonbonok készítése igazán nagy szerelem számára, ezért most már a jövőt tervezi:

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Szívesen felvennénk a kapcsolatot környékbeli szociális szövetkezettel vagy olyan szervezettel, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. Szívesen dolgoznánk velük – mondja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában