Biztonságról, belefektetett energiákról, álmokról, tervekről

2 órája

Vízimentő és táncos: Anna így készül a mentőtiszti pályára

Ifjú kora ellenére is igazi szakember, szemfüles vízimentő a Velencei-tavon Fischl Anna, akivel egy gárdonyi strandon beszélgettünk: biztonságról, belefektetett energiákról, álmokról, tervekről – amelyekből kirajzolódik egy olyan friss generáció képe, amely tudja, hogy eredményeket elérni csak kemény munkával és kitartással lehet.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A tó vize meleg, a strandon langyos szellő jár azon a reggelen, amikor a 17 éves Fischl Annát meglátogatom a gárdonyi TóParty strandon. Nyugodt tekintetével pásztázza a vizet és a szárazföldet, mosolya megnyugtató. Épp olyan, ahogy egy vízimentőt az ember elképzel. Egyre ritkább foglalkozás ez manapság, tudom meg tőle, pedig a strandokon kötelező az alkalmazásuk. Anna még nagyon fiatal, de már tapasztalata is van ezen a téren. Erről, valamint sportmúltjáról és elképzelt jövőjéről mesél nekünk.  

Vízimentő, táncos 17 éves fiatal, Fischl Anna, aki mentőtiszti pályára készül
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Tánc: a második család

Anna ugyanis 11 éve táncol - akrobatikus rock and roll műfajban versenyez, immáron hetedik éve a Főnix SE színeiben.

- Nagyon hamar befogadtak, és rövid időn belül a Főnix a második családom lett – meséli Anna, akinek tanév közben heti négy edzése van - versenyszezonban hétvégén is – s mindezek mellett rengeteg fellépésre jár. – Legnagyobb sikeremet tavaly Ljubljanában, a Világkupán értem el, a Sugar & Spice kis formációmmal, ahol 28 csapattal versenyeztünk, s így állhattunk a dobogó második fokára.

Az ezüstérem mellett Anna Világkupa bronzéremmel is büszkélkedhet: 2022-ben a Világbajnokságon is megmérettették magukat Prágában, ahol a Fireballs nevű nagyformációval a hatodik helyet szerezték meg. - Nagyon szeretek táncolni, sikereimet edzőmnek, Benedek Dórának köszönhetem, aki úgy gondolom, jó táncost faragott belőlem. Persze ez rengeteg munkával is járt, hiszen a siker nem jött könnyen! Emlékszem, mikor a Főnixhez kerültem, nem tudtam jól forogni, ezért Dóri hosszú időn keresztül csak forgatott az edzéseken. De csináltam, mert akartam! – mesél Anna kitartásról, kemény munkáról, amelyek az eredmények mögött sejthetők. A nyár Annának a munka mellett is a sportról szól: edzőtáborba készül. - Ilyenkor is fejlődünk, izmosodunk vagy épp új koreográfiát írunk. Egy biztos: remélhetőleg még magabiztosabbá válunk a következő versenyszezonra!

Vízimentő, táncos 17 éves fiatal, Fischl Anna, aki mentőtiszti pályára készül
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

S mindeközben: munkahelyi gyakorlat és felkészülés a következő tanévre

És a szabadidő? – kérdezem Annától.

- Szabadidő az, amiből nagyon kevés van egész évben – vallja be. Anna ugyanis – egészségügyi tanulóként - most fejezte be a nyolc héten át tartó gyakorlatát a kórházban. Mindezek mellett heti két edzése van és dolgozik. A célja felé pedig töretlenül halad: a mentőtiszti pálya ugyanis az álma. Fejben már készül az egyetemre, a tóparton pedig igyekszik további gyakorlatot szerezni.

Vízimentő, táncos 17 éves fiatal, Fischl Anna, aki mentőtiszti pályára készül
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

Mi a vízimentő dolga és tanácsa?

Anna tehát 17 éves, de ez már a második szezonja a tóparton. Mint meséli, amint betöltötte a 16. évét, letette a vízimentő, valamint a hozzá szükséges elsősegély vizsgát.

- Vonzott és érdekelt ez a munka, hiszen édesanyám és testvérem is vízimentő. Kiskoromban sokat lejártam a tópartra, mikor anya szolgálatban volt. Már akkor elhatároztam, hogy én is szeretnék segíteni a bajba jutott embereken – mondja, s közben teszünk egy kört a parton.

Vízimentő, táncos 17 éves fiatal, Fischl Anna, aki mentőtiszti pályára készül
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A strandon van egy magas kilátó, ahonnan még jobban rálátni a fürdőzőkre. Anna itt, árnyékból szemlélheti a történéseket, ahogy a tóparti fűzfa alatt is. A gyermekpancsolónál kicsik és nagyok egyaránt lubickolnak, de a „nagy vízben” is biztonságosan fürdőznek az emberek. A Velencei-tó végre visszatért a régi kerékvágásba, a kacsáknak is csak pár centit kell ugraniuk a stégről, ha úszni szeretnének. A vízimentő látványa mindig megnyugtató a kikapcsolódni vágyók számára.

- Ami szerintem fontos egy vízimentőnek: jól tudjon kommunikálni, képes legyen gyorsan és pontosan felmérni a helyzetet, s nem mellesleg, hogy mindig nyugodt tudjon maradni – sorolja Anna, akinek ugyan vízből mentése még nem volt, de birkózott már meg kisebb-nagyobb parti sérülésekkel, rovarcsípésekkel, rosszullétekkel is. Eddigi tapasztalatai alapján pedig azt üzeni a fürdőzőknek, hogy figyeljék a viharjelzőt, s másodfok esetén már egyáltalán ne menjenek vízbe! A vízi sporteszközök használatakor pedig viseljenek mentőmellényt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában